Σταθερή σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ενώ ενισχυμένα παρουσιάζονται τα κόμματα της Αριστεράς.

Ads

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 34%, κερδίζοντας 0,5 μονάδες από την έρευνα του προηγούμενου μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει 0,8 μονάδες και από 19,3% ανεβαίνει στο 20,1%. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 6% ενώ ακολουθεί ενισχυμένο το ΚΚΕ  (5,3% από 4,6%), η Ελληνική Λύση με 4%, ενώ αίσθηση προκαλεί η μεγάλη άνοδος του ΜέΡΑ25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανεβαίνει στο 4,7%.

image

Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, οι απόψεις για την πορεία της χώρας είναι μοιρασμένες. Το 46% λέει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% ότι πάει λάθος. Το 45% των πολιτών τονίζει ότι βρίσκεται στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ενώ το 35% (1 στους 3) λέει σε χειρότερο και μόλις 1 στους 5 (20%) σε καλύτερη.

Ads

Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) λέει η πανδημία του κοροναϊού και η ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, φαίνεται να υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και να αυξάνονται προβλήματα όπως η οικονομία και η ανεργία.
Συγκεκριμένα, το 31% λέει ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα (από 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία από 7% ανεβαίνει στο 11%, κάτι που δείχνει ότι με τους εμβολιασμούς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του αλλά στρέφει το βλέμμα του στην οικονομία, στην τσέπη του.

Πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% και εξωτερική πολιτική με 3% ακολουθούν σε σημαντικότητα προβλημάτων.

Το 45% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση ως προς το έργο της συνολικά, με το συγκεκριμένο ποσοστό να έχει υποχωρήσει 4 μονάδες σε σχεση με τον Ιανουάριο. Αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 49%.