Μειώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το σαφέστερο στοιχείο της έρευνας της Κάπα Resarch για την εφημερίδα «Έθνος», η οποία πραγματοποιήθηκε και στις 13 περιφέρειες της χώρας, αποτυπώνοντας τη συνολική εικόνα.

Ads

Η έρευνα καταγράφει μεταξύ άλλων, μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, που φαίνεται να προέρχονται από τα δύο κόμματα τα οποία αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Δυναμικό το πλασάρισμα του Κινήματος Αλλαγής, αν και ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς δεν καταγράφει διψήφιο ποσοστό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα δεν καταγράφονται μόνον εκλογικοί αλλά και αρκετοί ποιοτικοί δείκτες, οι οποίοι απεικονίζουν το σύνολο του πολιτικού προβληματισμού των ψηφοφόρων. Από αυτούς είναι εμφανές ότι το δίπολο Αριστεράς – Δεξιάς παραμένει κυρίαρχο στον πολιτικό προβληματισμό.

Η διαφορά

Στους δείκτες -είτε της πρόθεσης ψήφου είτε της κατανομής αδιευκρίνιστης ψήφου- της έρευνας καταγράφεται περιορισμός της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στο 4,8%. Το βασικό κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 17%, έναντι 21,8% της Νέας Δημοκρατίας. Στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων έρχεται ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς με ποσοστό 8,7%. Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του, αφού έχει ποσοστό της τάξης του 5,9%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συγκεντρώνουν ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του 3%, όπως και η Ένωση Κεντρώων.

Ads

image

Πάντως, συνολικά το εκλογικό σώμα έχει υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων και αρνητικών σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που φτάνει το 25,8%. Γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτό το τμήμα είναι πιθανό να κρίνει στο μέλλον την εκλογική αναμέτρηση.

Εκλογικά «κάστρα»

Όσον αφορά την εκλογική γεωγραφία, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στη Δυτική Μακεδονία, στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη. Μάλιστα, στις τρεις τελευταίες περιφέρειες προηγείται της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίστοιχα, η Νέα Δημοκρατία έχει τα πιο υψηλά ποσοστά της στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενώ προηγείται και στην Κεντρική Μακεδονία (που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη). Στην Αττική, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 2,5%.

Όσο για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα στις ίδιες περιοχές με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην Κρήτη, στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στην Αττική καταγράφει ποσοστό παρόμοιο με τον πανελλαδικό του μέσο όρο. Τέλος, η Χρυσή Αυγή καταγράφει ανησυχητικά υψηλό ποσοστό 9,1% μόνο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενώ στην Αττική βρίσκεται πάνω από τους μέσους όρους της.

Αναφορικά με την παράσταση νίκης, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει πως τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ενώ στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών προηγείται η απάντηση «Κανένας» και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβάδισμα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα της Κάπα Research έγινε σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο δείγμα 12.783 ανθρώπων, σε 13 περιφέρειες της χώρας. Διήρκεσε από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, με τη χρήση προσωπικών, τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνεντεύξεων. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα ως προς τα δεδομένα των εκλογών και του δημοψηφίσματος του 2015.