Πλήγματα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγράφονται στην πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση μετά τις μεγάλες αυγουστιάτικες πυρκαγιές. Μάλιστα η κυβέρνηση, εκτός από την αποδοκιμασία για τη διαχείριση των πυρκαγιών φαίνεται να αξιολογείται αρνητικά και για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ads

Συνοπτικά, τα συμπεράσματα της έρευνας της GPO για «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είναι πως η κυβέρνηση έχει δεχτεί καίρια πλήγματα, αλλά η αντιπολίτευση και πρωτίστως η αξιωματική, δεν κερδίζει από αυτή την υποχώρηση. Η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει αλλά η διαφορά βρίσκεται ακόμη ψηλά, στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Και παρά τις νέες κυβερνητικές απώλειες της τάξης του 2%, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε το Κίνημα Αλλαγής ή το ΚΚΕ καταφέρνουν να αποκομίσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, πολιτικά κέρδη. Αντιθέτως, όσοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, μετακινούνται κυρίως στην ουδέτερη ζώνη των αναποφάσιστων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της έρευνας, τα μηνύματα για την κυβέρνηση είναι ηχηρά, καθώς για πρώτη φορά στη διετία της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται αντίστοιχη πτώση ποσοστών, δημιουργώντας εστίες αμφισβήτησης της κυβερνητικής δυναμικής που επισφράγιζε από την άνοιξη του 2020 η διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Οι ρωγμές είναι υπολογίσιμες σχεδόν σε κάθε πεδίο, καθώς ανάλογη πτώση με τα ποσοστά της ΝΔ εμφανίζεται και στην πρωθυπουργική εικόνα (ως προς τη δημοφιλία και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη). Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες αποδίδουν μάλιστα πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό και για τον συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (63,6%) αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Oι καταστροφικές πυρκαγιές και τα συντονιστικά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσής τους πλήττουν εν γένει την κυβέρνηση και πληγώνουν το προφίλ του Πρωθυπουργού. To 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Ads

Επίσης το 57,3% του συνόλου και το 25,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνουν αρνητικά τη συνολική διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο Πρωθυπουργός, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες από το 58,2% για αστοχίες στο συντονιστικό έργο. Ταυτόχρονα αποδίδονται ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το 54,7% να ζητεί την απομάκρυνση κ. Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του κ. Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Με βάση το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το 49,4% των πολιτών προτρέπει των Πρωθυπουργό να προχωρήσει αμέσως σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Θετικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του συνόλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του κ. Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Το πιο καθησυχαστικό στοιχείο της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τόσο η στάση και οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα των πυρκαγιών δεν τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής (32,5% θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ και 29,4% για το ΚΙΝΑΛ).

Την ίδια στιγμή η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας σε έρευνα της GPO οι αρνητικές κρίσεις για τη διαχείρισή της υπερβαίνουν τις θετικές απόψεις. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (91,4%)  προβλέπει συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και το 54,9% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποτυπώνονται στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου, όπου η ΝΔ καταγράφει σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων, από το 36,5% στο 34,5% σήμερα, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση, από το 24,1% στο 24,4%. Έτσι η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες από τις 12,4 της προηγούμενης έρευνας. Η μείωση του ποσοστού της ΝΔ δεν σηματοδοτεί ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, καταγράφεται, ωστόσο, ως ένα ρήγμα στην κυριαρχία της κυβέρνησης για πρώτη ίσως φορά αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της.

image

image

image

image

image

image