Για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία περιέρχεται η ελευθερία του Τύπου και την αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων κάνει λόγο η τελευταία έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ads

Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» σημειώνεται ότι «η ελευθεροτυπία υπέφερε στην Ελλάδα το 2020» και ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».

Η οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου κάνει ειδική μνεία στα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα, σημειώνοντας πως «τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για τον ιό».

Επίσης, τονίζει ότι «οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία», ενώ «το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο υγειονομικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης».

Ads

Κάνει μάλιστα αναφορά και για το περιστατικό που δεν μετέδοσε η ΕΡΤ τα πλάνα με το τραπέζωμα μετά μουσικής του πρωθυπουργού στην Ικαρία τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ παραβίαζε τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά» και αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση μελών κινηματογραφικού στυνεργείου με Γερμανούς δημοσιογράφους που γύριζε ντοκιμαντέρ στη Σάμο και είχαν καταγγείλει τη σύλληψή τους και κακομεταχείρισή τους από αστυνομικούς. Επίσης αναφέρεται στην παρεμπόδιση δημοσιογράφων να καλύψουν την πυρκαγιά στη Μόρια.

Τονίζει επίσης ότι «στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση [σ.σ. 6ης Δεκέμβρη] στα τέλη του 2020 και έσυρε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντάς τον άμεσα».

«Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων, επειδή ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για τον Τύπο», συμπληρώνει η οργάνωση.

Τέλος, κάνει αναφορά στο σοκ που υπέστη ο δημοσιογραφικός κόσμος απ’ τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ.

Σημειώνεται ότι το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.