Εξήντα έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2014 και 119 απήχθησαν, εκ των οποίων οι 40 παραμένουν ακόμη υπό ομηρία.

Ads

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η οποία σημειώνει πως το 2014 «η μεταβολή της βίας, με την όλο και μεγαλύτερη χειραγώγηση των ακροτήτων κατά των δημοσιογράφων (αποκεφαλισμοί, σκηνοθεσίες, απειλές)». «Σπανίως ο θάνατος δημοσιογράφων συνοδεύεται από μία τόσο βάρβαρη χειραγώγηση της προπαγάνδας», τονίζεται στην έκθεση της οργάνωσης σε μία αναφορά στα βίντεο του
αποκεφαλισμού των αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Όπως αναφέρεται σχεδόν το 66% των δολοφονιών διαπράχθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες. Στη Συρία 15 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη σκοτώθηκαν επτά, κυρίως στη Γάζα. Στην ανατολική Ουκρανία σκοτώθηκαν έξι. Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και άλλοι τόσοι στη Λιβύη. Οι δράστες των βιαιοτήτων κατά των δημοσιογράφων θέλουν «να εμποδίσουν την ανεξάρτητη πληροφόρηση και να αποτρέψουν τα ξένα βλέμματα. Οι εκφοβισμοί είναι τόσο διαδεδομένοι που διπλάσιοι δημοσιογράφοι πήραν το 2014 τον δρόμο της εξορίας» σε σχέση με το 2013.

Επίσης οι απαγωγές αυξήθηκαν κατά 37%σε σχέση με το 2013, και οι περισσότερες εντοπίζονται στην Ουκρανία (33), στη Λιβύη (29) και στη Συρία (27), καθώς και στο Ιράκ (20). Σαράντα δημοσιογράφοι και τρεις μπλόγκερ παραμένουν όμηροι σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται στο 90% των περιπτώσεων για τοπικούς δημοσιογράφους: στη Συρία μεταξύ των 22 ομήρων ενόπλων ομάδων, οι 16 είναι Σύροι, ενώ στο Ιράκ και οι 8 όμηροι δημοσιογράφοι είναι Ιρακινοί.

Ads

Στην κορυφή των χωρών με τις περισσότερες συλλήψεις δημοσιογράφων βρίσκεται η Ουκρανία, όπου 47 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, είτε από τους αυτονομιστές αντάρτες είτε από τις αρχές, και η Αίγυπτος , όπου 46 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για διασυνδέσεις τους με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την κατηγορία της «επίθεσης κατά της εθνικής ενότητας». Ακολουθούν το Ιράν (45 συλλήψεις), το Νεπάλ (45) και η Βενεζουέλα (34).

Στην Ουκρανία έχουν σημειωθεί και οι περισσότερες επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, συνολικά 215 περιστατικά με τα περισσότερα να σημειώθηκαν κατά την περίοδο των διαδηλώσεων για την ανατροπή του Γιανουκόβις. Ακολουθούν η Βενεζουέλα (134), η Τουρκία (117), η Λιβύη (97) και η Κίνα (84).

Το 2013, σύμφωνα με την έκθεση είχαν σκοτωθεί εβδομήντα ένας δημοσιογράφοι και 87 απήχθησαν. Συνολικά 720 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2005. Το 2014, παρά τους αποκεφαλισμούς που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο, ήταν μεταξύ των λιγότερο αιματηρών ετών εδώ και δέκα χρόνια.