Χωρίς την πολιτική στήριξη των Οικολόγων-Πράσινων θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης. Tου Βαγγέλη Στολάκη (ομάδα tvxs.gr Θεσσαλονίκης)
 

Ads

Το κόμμα μέσω επιστολής που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο στην αρχή της συνεδρίασης του οργάνου την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση 44 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, στελεχών της παράταξης του κ. Μάτη, να άρει την πολιτική στήριξη στον μέχρι πρότινος δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των Οικολόγων. Καλούν μάλιστα τον τελευταίο να παραδώσει την έδρα του στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι ανακοίνωσαν, επίσης, πως πλέον στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν στηρίζουν καμία παράταξη αλλά θα προωθήσουν τις προτάσεις τους μέσω οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου θελήσει να τις υποστηρίξει. Όπως υποστηρίζουν “η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των υποψήφιων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, που έχει ζητήσει εδώ και καιρό τη σύγκληση της παράταξης, την παραίτηση του δημοτικού συμβούλου και την αναδιοργάνωσή της”.
 
Το διαζύγιο
 
Το τελευταίο περιστατικό ήρθε για να επισημοποιήσει το διαζύγιο Οικολόγων-Μάτη. Άλλωστε οι περισσότεροι εκ των μελών της παράταξής του με κείμενο που του απέστειλαν, και το οποίο είδε λίγες ημέρες αργότερα το φως της δημοσιότητας, ζητούσαν την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος ο κ. Μάτης σε σχετική ανακοίνωση μίλησε για το “τυπικό μέρος ενός ψηφοδελτίου που αμφισβητεί το ουσιαστικό” και ξεκαθάρισε πως θα εξακολουθήσει να ασκεί αντιπολίτευση στο δήμο από τη θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
 
Μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι-Πράσινοι σχολιάζουν πως “μέχρι σήμερα η παράταξη Μάτη δεν έχει προβάλλει κάποια εναλλακτική πρόταση για την πόλη” και πως ο επικεφαλής της δεν χρησιμοποιεί “πράσινο λόγο” αλλά επιδιώκει μια “επιφανειακή, δημοσιογραφική και σκανδαλολογική προσέγγιση” σημαντικών ζητημάτων. Όπως αναφέρουν “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία ολομέτωπη επίθεση του Χ. Μάτη προς την Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων, που την κατηγόρησε ότι είναι όμηρος του Γιάννη Μπουτάρη”.
 
Βεντέτα από παλιά
 
Η αλήθεια είναι πως τα αίτια της κόντρας είναι βαθύτερα, μιας και η πλευρά Μάτη προβάλλει ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι Οικολόγοι επιδίωκαν να είναι ένα μικρό μαγαζί με στενά όρια, που περισσότερο ευνοούσε το έργο της Πρωτοβουλίας, παρά το αντιπολιτευόταν, ιδιαίτερα όταν ήρθαν στην επιφάνεια σκάνδαλα, όπως αυτό του Αλλατίνι. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Οικολόγοι είχαν στηρίξει την «Πρωτοβουλία»(παράταξη Μπουτάρη). στις δημοτικές εκλογές του 2006, την ώρα που ο Χρήστος Μάτης κατέβαινε αυτόνομα με τη στήριξη των Οικολόγων υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Αγίου Παύλου.
 
Πάντως και οι δυο πλευρές εντοπίζουν την μεταξύ τους διαφορά στην υιοθέτηση ευρωπαϊκού προγράμματος από τη διοίκηση του δήμου για τη διάδοση της ιδέας χρήσης του ποδηλάτου. Ο Χρήστος Μάτης ισχυρίζεται πως επρόκειτο για ένα «αδιαφανές πρόγραμμα, που ήταν αφορμή για τη διοίκηση Μπουτάρη να μοιράσει κομματικό χρήμα», μέρος των οποίων μπορούσαν να καρπωθούν οι Οικολόγοι της πόλης. Από την άλλη, μέλη της Οικολογικής Κίνησης αναφέρουν πως «έδωσαν στήριξη σε ένα πρόγραμμα που επεξεργάζονταν χρόνια» και κατηγορούν τον κ. Μάτη πως με αφορμή αυτό το περιστατικό επιχείρησε να δημιουργήσει σχέσεις με στελέχη των Οικολόγων-Πράσινων στην Αθήνα με απώτερο σκοπό να λάβει το χρίσμα στις δημοτικές εκλογές του 2014. Αναφέρουν μάλιστα πως για το λόγο αυτό στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου ζήτησε από την επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Ιωάννα Κοντούλη, να αποσπαστεί από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως σύμβουλός της, χωρίς ωστόσο οι Θεσσαλονικείς Οικολόγοι να γνωρίζουν κάτι.
 
Αφορμή για να δει το φως της δημοσιότητας η εν λόγω διαμάχη αποτέλεσε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας του δημοσιογράφου Γιώργου Κύρτσου. Το δημοσίευμα, που γράφτηκε με αφορμή σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Μάτης για την επίσκεψή του στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αναφερόταν στις καταγγελίες του για πεπραγμένα της διοίκησης Μπουτάρη, έδινε όμως την εντύπωση πως την κίνηση αυτή στήριζε το κόμμα των Οικολόγων-Πράσινων. Στον εσωτερικό διάλογο μάλιστα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μάτης φέρεται να δήλωσε δυσαρεστημένος για την απόφαση ορισμένων μελών να επικοινωνήσουν με την εφημερίδα και να ζητήσουν διόρθωση της είδησης ισχυριζόμενος πως δέχεται επίθεση εκ των έσω.
 
Τα χάλασαν πριν τα βρουν
 
Η κόντρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε πριν από τις εκλογές του 2010 όταν οι δυο πλευρές δυσκολεύονταν να τα βρουν ακόμα και για το όνομα της παράταξης και κορυφώθηκε το βράδυ της πρώτης Κυριακής όταν ο Χρήστος Μάτης έκανε λόγο για στήριξη και ψήφο κατά συνείδηση στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Γιάννη Μπουτάρη και του Κώστα Γκιουλέκα.
 
Ακολούθησαν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα που έφεραν τη σημερινή ρήξη. Πάντως η ανακοίνωση της άρσης της πολιτικής στήριξης των Οικολόγων προς το πρόσωπό του, παρότι το γνώριζε εκ των προτέρων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μάτη. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο δεν φέρεται διατεθειμένος να παραδώσει την έδρα στον πρώτο επιλαχόντα, όπως ζητούν οι Οικολόγοι, αλλά έχει ξεκινήσει διεργασίες για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, στα πρότυπα του φίλου του Σπύρου Βούγια το 1998 συναντά τακτικά πολιτικούς του υποστηρικτές σε καφέ του κέντρου. Μεταξύ αυτών και ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Στάθης Αβραμίδης, σημερινός δημοτικός σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος ωστόσο επανεντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Μάρδας, Καθηγητής του ΑΠΘ και στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.