Ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση στην μαραθώνια και τεταμένη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, «το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του. Το δημοψήφισμα θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά τη διαμόρφωση των βασικών σημείων της συμφωνίας στήριξης» της Ελλάδας. Κατά την αποχώρησή τους, ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν πως άσκησαν κριτική για την απόφαση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όμως αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ, ξέσπασε έντονο επεισόδια μεταξύ Σ.Ξυνίδη και Γ. Ραγκούση. Χθες, Τρίτη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέκριναν την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι γίνεται ανεξάρτητη. Διαβάστε εδώ τις δραματικές εξελίξεις της Τρίτης

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την επιλογή του και επέμεινε σε αυτήν, λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι το δημοψήφισμα αποτελεί βασική προεκλογική αρχή της κυβέρνησης και αποτελεί ύψιστη δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Επισήμανε δε, ότι οι λυσσαλέες αντιδράσεις έχουν σκοπό την υπονόμευση του δικαιώματος έκφρασης του λαού.

«Τι άλλαξε και «λύσσαξαν» τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα» αναρωτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου;

«Οσοι έπαιξαν τα λεφτά τους στη χρεοκοπία έχασαν και τα πόνταραν στη δραχμή. Ολοι αυτοί φοβούνται το λαό και την ετυμηγορία του. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον τόπο από τη δυσωδία και τα συμφέροντα και δεν θα το βάλουμε κάτω», είπε ο κ. Παπανδρέου. Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι θα ισοδυναμούσε με αποφυγή ευθυνών και «θα συρόμασταν σε κατάσταση χρεοκοπίας», ενώ είπε ότι είχε ενημερώσει τους εταίρους για το δημοψήφισμα  και δήλωσε ότι θα το στηρίξουν.

Ads

Σε ό,τι αφορά την κρίσμη συνάντηση του G20 ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει ένα μήνυμα για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας και για το ότι είναι υπεράνω των ορέξεων των αγορών, ενώ σε ότι αφορά τα διλημματα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι θα εκφράσουν το ναι ή όχι στη σύμβαση, ναι ή όχι στην Ευρώπη και ναι ή όχι στο ευρώ.

Με αφορμή τις επανερχόμενες συζητήσεις στο θέμα της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος πρώτος την επιδίωξε και την αρνήθηκε η ΝΔ και η Αριστερά, ενώ κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα την Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάνη και τον ΛΑΟΣ για θεσμική εκτροπή, επειδή προτρέπουν βουλευτές του ΠαΣοΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Επιπλέον, φέρεται να τόνισε ότι «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής». Υποστήριξε δε, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας της απόφασης και ότι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού.

Έκρηξη και αντιπαράθεση Ξυνίδη-Ραγκούση

Ρεπορτάζ στο Βήμα, αποκαλύπτει ότι το υπουργικό συμβούλιο κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα  εξ’ αιτίας των καρφιών που αντάλλασαν οι υπουργοί. Η παρέμβαση του κ. Σ. Ξυνίδη κατά του κ. Ι. Ραγκούση και όσων διατύπωσαν επιφυλάξεις για το δημοψήφισμα «πάγωσε» για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση καθώς φάνηκε προς στιγμήν να χάνεται η ψυχραιμία.

Ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Ραγκούση λέγοντας με εμφανή ειρωνεία, σύμφωνα με άλλους παριστάμενους, ότι «είναι καιρός να προσγειωθούν οι μεταφυσικές ανησυχίες του στην πραγματικότητα». Ο κ. Α. Λοβέρδος επιχείρησε να υπερασπιστεί τον υπουργό Υποδομών, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Ξυνίδης όμως συνέχισε ακάθεκτος: «Όπως κάποιοι λένε ότι πρέπει να παραιτούνται οι βουλευτές που διαφωνούν, αντιστοίχως δεν θα πρέπει να παραιτούνται και οι υπουργοί που διαφωνούν;». «Είμαι εδώ και σε ακούω!», του απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Ραγκούσης. «Θα στενοχωριόμουν αν δεν ήσουν εδώ», συνέχισε ο κ. Ξυνίδης.

Σε εκείνο το σημείο, που κινδύνευε να εκτροχιαστεί η συζήτηση, παρενέβη ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι εδώ συζητάμε ελεύθερα και εποικοδομητικά και οι υπουργοί έβαλαν τα μαχαίρια στα θηκάρια.

Η τοποθέτηση του κ. Ραγκούση που πυροδότησε την ένταση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένοι στην κριτική ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα οδηγείται η χώρα στην αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της στο ευρώ. «Με την απόφαση αυτή συνομολογούμε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας. Πρέπει να μείνει ανοιχτό με ποιό ερώτημα, πότε και αν θα γίνει το δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Μολονότι, αρκετοί από τους παριστάμενους συμφωνούσαν με την ουσία της παρέμβασης αυτής, πολλοί περισσότεροι ενοχλήθηκαν από την ένταση με την οποία επέλεξε να τη διατυπώσει ο κ. Ραγκούσης. Ο κ. Ξυνίδης, μάλλον ενοχλήθηκε και από τα δύο.

 
Επιφυλάξεις υπουργών

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε κατά τη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα, φέρεται να διερωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γίνει γνωστό το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες.

Κριτική ήταν και η στάση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Μάλιστα η υπουργός Παιδείας φέρεται να είπε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, θέτοντας θέμα έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτεθειμένους στην κριτική ότι οδηγούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη. Πρόσθεσε, δε, ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο υπουργός Μεταφορών ζήτητε επιπλέον, να μείνει ανοιχτό το ερώτημα και ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Πάνος Μπεγλίτης.

Νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα

Στο υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε επιπλέον να συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, η κυβέρνηση εμφανίστηκε ενωμένη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.