Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φέρεται να εξετάζει σοβαρά και να προωθεί σχετικό σχέδιο για δημοψήφισμα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες.

Ads

Μάλιστα πληροφορίες, που μετέδωσε η εκπομπή Live News στο Epsilon, αναφέρουν πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα θέτει έμμεσα το ζήτημα της ονομασίας, εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα που θα έχει μια αλλαγή ονόματος και συγκεκριμένα στην προοπτική ένταξης της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Θέλετε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αλλάζοντας όνομα;», θα είναι η ερώτηση που θα τεθεί στους πολίτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, πήρε αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», υποστήριξε ο Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. 

Ads

Συνάντηση Κοντζιά – Ντιμιτρόφ

Υπό άκρα μυστικότητα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση είχε προαναγγελθεί αλλά κανείς δεν γνώριζε τον τόπο και τον χρόνο της. Στη σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη. Η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί  συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών  και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος. Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών».