Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι πρόσωπο που χωρά σε κομματικές νόρμες. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο δήμαρχος, που μέσα από την, προσωπική και δημόσια πορεία του, έχει υπερβεί πολλαπλά τις συμβατικές παραταξιακές και κομματικές γραμμές ως ο κατ’εξοχήν πολιτικός και πολίτης μιας ανοιχτής, δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνίας.

Ads

Κι αυτή η ειδική πολιτική του ταυτότητα, και το εξίσου ειδικό πολιτικό του βάρος δείχνει που ακριβώς στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας με το εκλογικό του άνοιγμα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Στηρίζοντας τον Γιάννη Μπουτάρη, ο πρωθυπουργός ορίζει ήδη το πλαίσιο των μεταμνημνιακών πολιτικών συμμαχιών που θα επιδιώξει και το δίπολο στο οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί όλος ο πολιτικός κόσμος, τόσο σε επίπεδο κομμάτων όσο και σε επίπεδο προσώπων.

Στην πράξη, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το «σύνθημα» για τη συγκρότηση του «δημοκρατικού μετώπου» κόντρα στο «μαύρο μέτωπο», όπως ο ίδιος το έχει αποκαλέσει. Σ’ αυτό το «μαύρο μέτωπο» ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει «εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενους ολιγάρχες, και ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες», ενώ το είχε συνδέσει και με συγκεκριμένα πολιτικά συστήματα και πρόσωπα, όπως τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Απέναντι σ’ αυτό το σύστημα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τώρα να συγκροτήσει ένα διευρυμένο – πέραν της αριστεράς – δημοκρατικό μέτωπο, διαμορφώνοντας ο ίδιος την ατζέντα και διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ads

Σε επίπεδο πολιτικής ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας ορίζει πρώτος τις διαχωριστικές γραμμές της «νέας μεταπολίτευσης», όπως ήδη χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη το μεταμνημονιακό πολιτικό τοπίο. Και σε επίπεδο τακτικής, επιχειρεί την σύγκλιση αριστεράς – κεντροαριστεράς από τη βάση και τον αυτοδιοικητικό χώρο, παρακάμπτοντας την άρνηση και τις ταλαντεύσεις της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόκειται για μια τακτική που εντείνει, εκ των πραγμάτων, την πίεση προς τη Φώφη Γεννηματά και στην οποία το άνοιγμα προς τον Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα. Η στήριξη άλλωστε προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όπως έχει ήδη γράψει το tvxs.gr, αποτελεί ειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό στο Μαξίμου και η φασιστική επίθεση κατά Μπουτάρη απλώς ενίσχυσε τους πολιτικούς συμβολισμούς.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, άλλωστε, και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές – μια απόφαση που, κατά ορισμένα κομματικά στελέχη, «άργησε τέσσερα χρόνια» καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 21 από τους 325 δήμους. Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα είναι πλέον δεδομένο και ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου προβλέπει συμμαχίες και στήριξη και σε άλλα πρόσωπα του αυτοδιοικητικού χώρου που προέρχονται από την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.

Πρώτοι μεταξύ αυτών θεωρούνται ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Θεόδωρος Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία που κατέβηκε ως ανεξάρτητος, ενώ θετικό είναι το κλίμα και για τη στήριξη αρκετών δημάρχων που θεωρούνται επιτυχημένοι στις τοπικές κοινωνίες.
Η στρατηγική αυτή δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει στην «προοδευτική διακυβέρνηση» που έχει θέσει ως πολιτική πρόταση της μεταμνημονιακής εποχής ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλωστε, ουδείς γνωρίζει ακόμη εάν, και κατά πόσο, οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Εκείνο ωστόσο που τονίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως συμμαχίες «τύπου Μπουτάρη» δημιουργούν ντε φάκτο συνθήκες όσμωσης των δύο πολιτικών χώρων – αριστεράς και κεντροαριστεράς – στην βάση και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που φέρνει ήδη σε αμήχανη θέση το Κίνημα Αλλαγής. Και είναι ενδεικτικό πως, σχολιάζοντας το άνοιγμα Τσίπρα προς Μπουτάρη, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν μεν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει καθυστερημένα πίσω από εμάς», αλλά πρόσθεταν πως σαφώς και θα στηρίξουν εκ νέου τα πρόσωπα και τις επιλογές που έχουν καταγραφεί ως επιτυχημένα στην τοπική αυτοδιοίκηση…