Εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτικών κινήσεων, ΜΚΟ αλλά και εκπρόσωποι επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση – δημόσια διαβούλευση για τα δάση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ, ο Οδυσσέας Βουδούρης (Κοινωνία Πρώτα), η Χρυσούλα Γιαταγάνα (ανεξάρτητοι βουλευτές), η Κλαίρη Πινιού (Κοινωνική Συμφωνία), Φανουράκης Μιχάλης (Γραμματεία Αριστερής Προοπτικής), Γιώργος Μπούτρης (ΔΗΚΚΙ).
 
Εκτός από εκπροσώπους πολιτικών κινήσεων το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνο, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, δασολόγοι, δασάρχες, διευθυντές ινστιτούτων, ενεργοί πολίτες από συλλογικότητες προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 
Τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο Απόστολος Αλεξόπουλος, βουλευτής Β΄Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ, η Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής και εισηγήτρια για το νομοσχέδιο εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και εκ μέρους του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού σχεδιασμού ο Μπάμπης Μπιλίνης και η Μαρία Καλαντζοπούλου.
 
Οι εισηγητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με το νέο νομοσχέδιο για τα δάση προσπαθεί να παρακάμψει τη συνταγματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ενώ την κατηγόρησαν για «ιδιωτική πολεοδόμηση» που παραδίδει τον σχεδιασμό, τη δημόσια γη και κρίσιμους περιβαλλοντικούς πόρους στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς σε μια «ενωτική πρωτοβουλία χωρίς πρωτοκαθεδρίες και ηγεμονισμούς  με στόχο  την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών ενάντια σε  πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τα δημόσια κοινά αγαθά».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει διατάξεις που χαρίζουν δάση και παραλίες»

Ads

«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές». Αυτό διεμήνυσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση που έχει το χαρακτήρα δημόσιας διαβούλευσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τα δάση.

Ο Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε «τελείως ψευδή» τον ισχυρισμό της κυβέρνηση «ότι η Βουλή έκλεισε άρον-άρον διότι δεν υπήρχε νομοθετικό έργο» και υπογράμμισε ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κλείνουν εκκρεμότητες όχι μόνο προς την τρόικα αλλά και προς τους εγχώριους κύκλους και συμφέροντα που ασκούν οικονομική και εξ’ αυτής κοινωνική εξουσία».
 
«Έχουμε ένα κράτος που παραδίδει τον ρυθμιστικό του ρόλο στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μια κυβέρνηση που κανονικά προσφέρει τα κοινά, δημόσιας κτήσης αγαθά στην ληστρική αδηφαγία δήθεν επενδυτών, εγκρίνει φωτογραφικές διατάξεις σε αγαπημένες της επιχειρήσεις, προσπερνά εμπόδια που «σκοντάφτουν» στην κείμενη νομοθεσία και το σύνταγμα» κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Βίτσας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι «θυσιάζουν το εθνικό κεφάλαιο για να υπηρετήσουν ένα άλλο, το ιδιωτικό κεφάλαιο».