Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προχώρησε σε προσωρινή ανάκληση της άδειας της «Αυτοδιαχείρισης» μετά από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) κατόπιν καταγγελιών πρώην μελών της. Οι δημιουργοί, οι οποίοι σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους είναι ενωμένοι, διεκδικούν την αδειοδότηση της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), του φορέα στον οποίο θα μετεγκατασταθούν προκειμένου να φύγουν από την κρατική Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ). 

Ads

Στη γενική συνέλευση της ΕΥΕΔ που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκφράστηκε η αγωνία από πολλούς δημιουργούς, των οποίων η ταλαιπωρία παρατείνεται μετά το λουκέτο στην ΑΕΠΙ. Αγωνία για το τι θα συμβεί αν η υπουργός δεν δώσει άδεια στον οργανισμό αλλά και για τα πενιχρά τους πλέον εισοδήματα. 

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Φ. Δεληβοριάς, ο Χρ. Νικολόπουλος η Μ. Φασουλάκη κ.α. στον απολογισμό τους φάνηκαν αισιόδοξοι για τη δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα και επανέλαβαν πόσο σημαντικό είναι να αδειοδοτηθεί ο νέος φορέας άμεσα. Η κα Μενδώνη από την άλλη έχει βάλει ως προϋπόθεση την κατάθεση σχεδίου βιωσιμότητας προκειμένου να χορηγήσει την άδεια. Να πούμε ότι είναι μεν στη διακριτική της ευχέρεια να το ζητήσει, ο νόμος όμως δεν το επιβάλλει. 

Γι’ αυτό και τέθηκε το ερώτημα από πολλούς δημιουργούς «Αν δεν είναι βιώσιμος ο οργανισμός του συνόλου των Ελλήνων δημιουργών ποιος θα είναι;» ενώ άλλοι σημείωσαν πως σε κανέναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δεν έχει ζητηθεί σχέδιο πριν αδειοδοτηθεί. Το Εποπτικό συμβούλιο συμπλήρωσε, πως τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο δείχνουν πως ο οργανισμός θα είναι βιώσιμος αλλά ωστόσο το business plan θα κατατεθεί εφόσον το ζητάει η υπουργός. Μετά την προσωρινή ανάκληση της άδειας της Αυτοδιαχείρισης το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ έθεσε ξανά επιτακτικά το θέμα μέσα από την παρακάτω ανακοίνωση. 

Ads

Η ανακοίνωση του «ΑΣΜΑ 450+»

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

Η σχέση της «Αυτοδιαχείρισης» με την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών είναι γνωστή:

-άρνησή της να συμπράξει σε έναν νέο, μεγάλο, ανεξάρτητο φορέα.

-Πολυδάπανες δικαστικές εκστρατείες (με αλλοδαπή δανειοδότηση) για να μην πετύχουμε αυτό το σκοπό.

-Εξώδικα (!) σε σωματεία μόνο και μόνο επειδή γράφουμε δημόσια τη γνώμη μας για τις πρακτικές της.

Η απόφαση ανάκλησης της αδείας της μετά από τεράστια προβλήματα και παραβάσεις που σε όλους είναι γνωστά και κατατεθειμένα εδώ και καιρό από τα ίδια τα μέλη της ήταν επόμενη.

Και είναι ενθαρρυντικό η νέα Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη να προβαίνει τόσο γρήγορα σε αποκαθαρτικές κινήσεις στον ταλαιπωρημένο χώρο μας.

Πρέπει ωστόσο γρήγορα να προχωρήσει γενναία και σε αυτό που ζητάμε τόσον καιρό: σύντομη αποδέσμευσή μας από το Κράτος και άμεση αδειοδότηση μας ώστε να γίνουμε ένας ΟΣΔ όπως όλοι στην Ευρώπη.

Δεν έχει κανείς παρά να συγκρίνει τις εισπράξεις της ΕΥΕΔ με αυτές της κλειστής τώρα ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ για να δει ότι η συσπείρωση του ελληνικού ρεπερτορίου είναι η μόνη που φέρνει βιωσιμότητα.

Άρα, το ξαναλέμε και δημόσια: ζητάμε ΑΜΕΣΗ ΑΔΕΙΑ στην ΕΔΕΜ, το νέο οργανισμό μας και μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ

Εμείς θα φροντίσουμε να λειτουργήσουμε σωστά και τεχνοκρατικά, ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο και μακριά από επικίνδυνες διαπλοκές.

Δουλέψαμε ένα άψογο καταστατικό, έχουμε θετική εισήγηση από τον ΟΠΙ από τον Αύγουστο, και όλα τα εχέγγυα για απόλυτα θετική συμμετοχή στην ελληνική οικονομία.

Το ΥΠΠΟ πρέπει να βιαστεί. Πρέπει να δείξει σχέδιο. Θα μείνει ακέφαλη η προσωρινή ΕΥΕΔ, μετά την παραίτηση Βλάχου;

SOS!!!!: Θα μοιραστούν τα χρήματα της διανομής που έχει η ΕΥΕΔ εισπράξει στους δημιουργούς μας;

Τι θα ακολουθήσει στους κύκλους των δημιουργών, αν μείνουμε απλήρωτοι, αλλά και αν σύντομα δεν έχουμε έναν φορέα, ΟΣΔ, με Ευρωπαϊκό κανονισμό και συνεταιριστική, ελεγχόμενη λειτουργία; Τα πράγματα είναι – από απόψεως χρόνου – στην κόψη του ξυραφιού.

Εφαρμόζοντας απλώς το νόμο της μετάβασης, το ΥΠΠΟ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα ευτυχές τέλος στην αιχμαλωσία μας.

Ας κινηθεί γρήγορα!