Πύρινες ανακοινώσεις ενάντιων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα εξέδωσαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (σκηνοθετών, συνθετών, στιχουργών, συγγραφέων, εικαστικών, φωτογράφων, τεχνικών κινηματογράφου, ηθοποιών, μουσικών, τραγουδιστών, παραγωγών οπτικοακουστικών έργων και κινηματογράφου, παραγωγών μουσικής κ.ά.)

Ads

Αφορμή η τροπολογία που είχε σαν πρόθεση να καταθέσει για την κατάργηση της εύλογης αμοιβής 2/% επί της αξίας εισαγωγής στα smartphone που προβλέπει ο νόμος του 2017 για τα πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα. Μάλιστα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι εκπρόσωποι των οργανισμών αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση τους με τον υπουργό διαμαρτυρόμενοι πως ήταν μια συνάντηση «με κρυφό πραγματικό αντικείμενο».

Να θυμίσουμε πως μετά την ψήφιση του νόμου επί υπουργίας Κονιόρδου, ένα tweet του Νίκου Παππά που υποστήριζε πως θα επανεξεταστεί το θέμα, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τα ΜΜΕ να γράφουν πως «Ο Παππάς αδειάζει την Κονιόρδου» και τους δημιουργούς να κατηγορούν τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής πως υποστηρίζει ανοιχτά τις θέσεις των επιχειρηματιών του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) εις βάρος τους. Η κυβέρνηση τότε είχε διαμηνύσει πως το θέμα θεωρείται λήξαν και πως ο νόμος δεν επανεξετάζεται.

Να που όμως επανέρχεται με πρωτοβουλία άλλου υπουργού αυτή τη φορά.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει τον πρώτο λόγο δεν έχει καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο. Ωστόσο οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

«Για μια ακόμη φορά οι δημιουργοί και οι λοιποί δικαιούχοι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα μεθόδευση με στόχο την ουσιαστική κατάργηση της εύλογης αμοιβής 2% (επί η/υ, tablets και κινητών τηλεφώνων), και μάλιστα λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφιση αντίστοιχης τροπολογίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και πριν καλά-καλά εφαρμοστεί! Συγκεκριμένα την Παρασκευή 07/12/2018 είχαν προσκληθεί οι ΟΣΔ των δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τον Αν.Υπ.Οικ. & Ανάπτυξης κο Στέργιο Πιτσιόρλα από κοινού με το ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) για να συζητήσουν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Όπως αποδείχθηκε κατά τη συνάντηση αυτή υπήρξε μεθόδευση του Αν.Υπ.Οικ. & Ανάπτυξης που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ και απόπειρα εξαπάτησης και παγίδευσης των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας.» γράφουν οι ΟΣΔ στην ανακοίνωση τους ενώ υπογραμμίζουν επίσης  τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε, εκ των υστέρων, ότι, ο αναρμόδιος για τη Πνευματική Ιδιοκτησία και το Πολιτισμό Αν. Υπουργός (όπως και στο παρελθόν οι επίσης αναρμόδιοι υπουργοί Χριστοδουλάκης, Φλωρίδης και Ειδ. Γραμ. Παπακωνσταντίνου είχαν πράξει για την κατάργηση της εύλογης αμοιβής 2% επί των η/υ το 2002) δήλωσε πως σήμερα, Δευτέρα, 10/12/2018, σκοπεύει να καταθέσει Τροπολογία για να «ρυθμισθεί» αυτό το ζήτημα «που βλάπτει τα συμφέροντα των αναπτυξιακών σχεδίων των μελών του ΣΕΠΕ» και που προφανώς την είχε ήδη προετοιμάσει εν αγνοία των Δημιουργών και των λοιπών δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.»

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση  του Εποπτικού της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της πολιτείας μετά το λουκέτο στην ΑΕΠΙ.

«Ως Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ και ως εκπρόσωποι του υπό ίδρυση νέου μεγαλύτερου ανεξάρτητου ΟΣΔ των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, θεωρούμε απαράδεκτες τις μεθοδεύσεις εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κου Πιτσιόρλα να καταργηθεί η ελάχιστη αποζημίωσή μας από τα ψηφιακά μέσα, τα tablets και τα έξυπνα τηλέφωνα.

»Κερδίσαμε οι δημιουργοί – και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο – μεγάλες μάχες και τη συνδρομή του νόμου στους κόπους μας. Καλούμε τον Υπουργό να σεβαστεί το νόμο που η ίδια η κυβέρνησή του ψήφισε και ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές όλων των άλλων ελληνικών ΟΣΔ στην διαμαρτυρία για τις εχθρικές στους έλληνες δημιουργούς και ανθρώπους του πολιτισμού κινήσεις του»