Την δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρου Δεδομένων (Data Center) στη χώρα μας ανακοίνωσε νωρίτερα η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Ads

Το Κέντρο Δεδομένων θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό “νέφος” (cloud computing). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. Και η 27η στον κόσμο που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud

Όπως είπε ο κ. Σμιθ, “είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα”, αναφέροντας πως πρόκειται για “τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα”. Πρόσθεσε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, και συνέχισε: “Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις”.

Αναφερόμενος στην επένδυση σημείωσε ότι τα δεδομένα “είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα που έρχεται στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως σημείωσε η ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα θα είναι υψηλότερη, ενώ η επένδυση στο Data Center δεν είναι κάτι που γίνεται μια φόρα. “Κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση και αναβάθμιση, ενώ αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους στην Έρευνα και Ανάπτυξη”, τόνισε.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο η δημιουργία του Data Center σημαίνει και χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Cloud. “Η Microsoft είναι από τις 2-3 μεγαλύτερες εταιρείες του που αγοράζουν εξαρτήματα υπολογιστών και μπορούν να το κάνουν αυτό με χαμηλότερο κόστος. Αυτό το χαμηλότερο κόστος το μεταφέρουμε στους πελάτες στους πελάτες μας.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν πιο εύκολα να πληρώσουν το κόστος του Cloud, παρά να έχουν τα δικά τους συστήματα”, δήλωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η δημιουργία του Data Center θα ενισχύσει και την ασφάλεια των δεδομένων. “Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα και θα προστατεύονται από το ελληνικό δίκαιο”, υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε επενδυτικό προορισμό

“Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center από έναν τεχνολογικό κολοσσό την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Για εμάς δε συνεπάγεται μόνο έσοδα και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μία ποιοτική προστιθέμενη αξία…Το κέρδος πολλαπλασιάζεται, εάν προστεθεί η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτή η επένδυση σε άλλες επιχειρήσεις. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται, εάν εστιάσουμε στο σύνολο της οικονομίας”, ανέφερε από τη δική του μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης.

“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως το πιο κρίσιμο βραχίονα για ένα άλμα στο μέλλον. Για να είναι όλοι οι Έλληνες νικητές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, υποστηρίζοντας πως μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

“Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εξέλιξη θα δώσει ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις… Δεν έχουμε μόνο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα, αλλά και εκτός Ελλάδας που θα ήθελε να επιστρέψει με καλύτερες συνθήκες. Και αυτές οι συνθήκες δημιουργούνται σήμερα στην πατρίδα μας… Δεν υποδέχομαι την επένδυση ως τεχνολογικό άλμα, αλλά και ως βήμα εκδημοκρατισμού… Κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας ενδυναμώνει και τη δημοκρατική νομιμότητα. Η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει νέο παράθυρο γνώσης σε όλους”, είπε ο πρωθυπουργός και έθεσε ως μεγάλο στοίχημα την πρόσβαση όλων των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες, με μικρό κόστος.

«Ασάφεια» σχετικά με τις θέσεις εργασίας

Για «επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έκανε λόγο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  προσθέτοντας πως  η επένδυση της Microsoft «θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την πατρίδα μας ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων».

Δεν μπόρεσε όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον πραγματικό αριθμό  των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Τι είναι το Data Center

Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται πως από την εν λόγω κίνηση της Microsoft δεν προκύπτουν οφέλη ούτε από το κεφάλαιο που θα επενδυθεί αλλά ούτε και από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά ενδεχομένως να μπορούσε να κινητοποιήσει τον μετασχηματισμό υπολοίπων επιχειρήσεων.

Το Cloud (ή υπολογιστικό νέφος στα ελληνικά) επιτρέπει σε πολλές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα τους. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των «παραδοσιακών» servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud. Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα datacenters που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.       

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης cloud είναι πως: πρώτον αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας καθώς και αυτό που θα μεταφράζαμε κάπως αδόκιμα στα ελληνικά ως ανθεκτικότητα (από το αγγλικό resilience). Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι τα ψηφιακά αρχεία του cloud θα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους αλλά και με την εξάλειψη τεχνικών προβλημάτων που είχαν να κάνουν με το «ταξίδι» που έκαναν τα δεδομένα στο εξωτερικό. Και φυσικά οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο cloud θωρακίζονται τόσο από τους πολύ αυστηρούς κανόνες που θέτει η ίδια η Microsoft όσο και από το θεσμικό πλαίσιο του GDPR που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων. Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλ δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλ. από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100 χιλ.
Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.