Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέταξε τη δήμευση σχεδόν 120 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, προκειμένου να αποδοθούν στο Δημόσιο και τους Δήμους για τη ζημιά που υπέστησαν από το σκάνδαλο της Energa – HellasPower.

Ads

Το ποσό που έχει δεσμευτεί από τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στην υπόθεση, θα μεταφερθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων που αναλογούν στο Δημόσιο και στους Δήμους.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη, όρισε μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει ποσό 52.206 263 ευρώ, από φόρους που εισέπραξαν από πελάτες τους μέσω λογαριασμών ρεύματος οι δύο εταιρείες και δεν απέδωσαν.

Επίσης όρισε ότι στο Δημόσιο θα αποδοθεί ποσό περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ διέταξε την απόδοση στους Δήμους ποσών που φθάνουν τα 29,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, εφόσον εξοφληθούν Δημόσιο και Δήμοι, το ποσό που θα απομείνει θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών ώστε στη συνέχεια να διατεθεί στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και στον Ανεξάρτητο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε στις 7 Φεβρουαρίου για την υπόθεση των δύο εταιρειών 11 κατηγορούμενους, επιβάλλοντας ποινές από 4 έως και 21 έτη.