Για ένα «μεγάλο κίνημα του ριζοσπαστικού Κέντρου» και «των αλλαγών», μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος παρουσίασε τις 21 θέσεις του Ποταμιού, που συγκροτούν το επίσημο πολιτικό «μανιφέστο» του κόμματος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκλεισε τις εργασίες της ημερίδας της Επιτροπής Διαλόγου, το βράδυ της Κυριακής, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης. Στην σχεδόν δίωρη ομιλία του, άσκησε κριτική στα «παλαιά κόμματα» με βολές προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Πριν την ομιλία του Στ. Θεοδωράκη είχε προηγηθεί μαραθώνιος ομιλιών από τα 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου.
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική στα κυβερνητικά κόμματα κάνοντας λόγο για ανικανότητα ενώ κατηγόρησε την αριστερά για αμηχανία. Στον αντίποδα, βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ποτάμι, που «είναι φορέας  ενός νέου πατριωτισμού» που «δεν εξαντλείται στην επίκληση του ένδοξου παρελθόντος και δεν έχει σχέση με τον αδιέξοδο και επικίνδυνο εθνικισμό» αλλά «οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα παραγωγική και εξωστρεφή, ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις».
 
 
Σχετικά με την προεδρική εκλογή ανέφερε ότι «με τη στάση τους, τα κόμματα εξευτελίζουν το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας» επισημαίνοντας ότι το Ποτάμι θα προτείνει «τους άξιους, έξω από τις παρασκηνιακές συμφωνίες και τα παζάρια του παλαιοκομματισμού». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «νέα παράσταση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης» το θέμα του νέου εκλογικού νόμου προτείνοντας το γερμανικό μοντέλο με δικαίωμα δύο ψήφων.
 
Μεταρρυθμίσεις θεσμών
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε η παρούσα Βουλή πριν διαλυθεί να κινήσει την διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών, και γι’ αυτό πρέπει «αυτή η Βουλή να αναθεωρήσει το άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών» καθώς και να  «αναθεωρηθεί το άρθρο 63 περί ασυλίας των βουλευτών». Για τους υπουργούς, είπε πως δεν θα πρέπει να αποφασίζει η Βουλή για τη δίωξή τους, αλλά να ανατεθεί σε συλλογικό όργανο ανώτατων δικαστών, όπως στη Γαλλία ή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
 
Μείωση των μελών της κυβέρνησης
 
Ακόμη σημείωσε ότι «θέλουμε δραστική μείωση των μελών της κυβέρνησης» ενώ πρότεινε τον μόνιμο σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε ούτε τα υπουργεία να μην αλλάζουν αρμοδιότητες σε κάθε ανασχηματισμό.
 
Εκλογικός νόμος
 
Το Ποτάμι προτείνει να χωριστεί η χώρα σε μικρές εκλογικές περιφέρειες, για να σταματήσει, όπως είπε ο Στ. Θεοδωράκης, το  κυνήγι του σταυρού. Ειδικότερα, πρότεινε να έχει ο κάθε πολίτης δικαίωμα δύο ψήφων, μία για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας, δηλαδή να μπορεί να ψηφίσει υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα.
 
Επιπλέον, στις θέσεις του Ποταμιού περιλαμβάνεται η μείωση των βουλευτικών εδρών, 150 από τις μονοεδρικές και 100 από τις περιφέρειες, χωρίς μπόνους για τα κόμματα εξουσίας, ενώ πέντε έδρες της Βουλής να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς.  Το σύστημα, σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού πρέπει «να γίνει αναλογικότερο, αλλά όχι απολύτως αναλογικό, καθότι σε αυτή την περίπτωση θα βγάζει έδρα στη Βουλή και κάποιος που συγκεντρώνει το 0.3 του εκλογικού σώματος, δηλαδή με 20.000 ψήφους».
 
Ανεξάρτητη Αρχή Νομοθεσίας
 
«Η πολυνομία είναι ένας από τους κρισιμότερους αόρατους εχθρούς της ανάπτυξης», επεσήμανε ο ίδιος, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, «πρέπει να υπάρξει Ανεξάρτητη Αρχή Νομοθεσίας που θα αναλάβει τον ρόλο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, θα συμβουλεύει την Βουλή για κάθε νομοθετικη πρωτοβουλία και θα διατυπώνει το  Τελικό Κειμένο του κάθε νόμου», πρόσθεσε.
 
Παιδεία – Διακρίσεις
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της κατάργησης των διακρίσεων με νόμους που δεν θα έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα αλλά τον σεβασμό του διαφορετικού, ενώ σχετικά με την Παιδεία τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, της ανάγκης ευέλικτων σχολείων και της επένδυσης στην προσχολική ηλικία.
 
Υγεία
 
Σχετικά με την Υγεία πρότεινε μεταξύ άλλων «την καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, τον σχεδιασμό «νοσοκομειακού χάρτη της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια και «καθιέρωση θεσμικού ορίου για τη συνολική και τη δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ» που «με τα σημερινά δεδομένα το συνολικό κόστος πρέπει να κυμαίνεται στο 9,5% και η δημόσια δαπάνη πάνω από το 7% του ΑΕΠ».
 
Μεταναστευτικό
 
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της παγίδας εξαθλιωμένων ανθρώπων» είπε αναφορικά με το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι «χρειάζονται αυστηρά ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και φροντίδα για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα» και «επείγει η «Αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙΙ με θέσπιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», έτσι ώστε ο πρόσφυγας να ζητάει προστασία από την ΕΕ συνολικά και όχι από μία χώρα μεμονωμένα».
 
Οικονομία
 
Για το χρέος σημείωσε ότι η διευθέτησή του, «πρέπει να περιλαμβάνει μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν», καθώς επίσης «να τεθεί και το θέμα της εξαίρεσης από το PSI των ομολόγων ύψους 56,6 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» καθώς «η ουσία είναι ότι το χρέος μας έπρεπε να είναι 29 δισ. λιγότερο».
 
Σχετικά με τη φορολογία ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η μείωσή της είναι αναγκαία αναπτυξιακή πολιτική και πρότεινε μία πανελλήνια εφορία μισθωτών, αυτών που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ενώ για το λαθρεμπόριο είπε ότι «το πρόβλημα έχει μία απλή λύση, την παρακολούθηση των καυσίμων σε όλη την πορεία τους από τη στιγμή που εισέρχονται στη χώρα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή».
 
Για την απασχόληση πρότεινε μεταρρυθμίσεις που  αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας με δέκα συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επιμήκυνση των επιδομάτων «για να υψώσει το αναγκαίο τείχος κοινωνικής προστασίας γι’ αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται».