Για απραξία και ανοχή στις παραβάσεις παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις του κατήγγειλε την αστυνομία, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος, θυμίζουμε, εισηγήθηκε την Πέμπτη τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κοροναϊού.

Ads

Το νησί του Αργοσαρωνικού είναι το πρώτο στο οποίο επιβάλλονται τέτοια μέτρα εν μέσω τουριστικής περιόδου, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για  καταστροφή της τοπικής οικονομίας.

Μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ ο δήμαρχος είπε ότι τα μέτρα αναγκάστηκε να τα προτείνει η δημοτική αρχή, καθώς δεν έκανε τη δουλειά της η αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είχε μεταδοθεί μία γενικότερη στάση «μη παρέμβασης» στα στελέχη που υπηρετούν στο νησί.

Επισήμανε ότι είχε κάνει γραπτή καταγγελία προς τους αρμόδιους εδώ και πάνω από έναν μήνα για την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί, προσθέτοντας ότι «όταν αναγκάζονταν από την υπερβολική πίεση που ασκούσα με έγγραφα πιο ψηλά, έκαναν ελέγχους, αλλά δεν έγραφαν παραβάσεις. Εφάρμοσαν κάποιους νόμους του 1980 λες και ήμασταν πέρυσι ή πρόπερσι. Απλώς έλεγε ότι βρήκε πέντε, είκοσι καρέκλες παραπάνω και τίποτε άλλο».

Ads

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, όταν δεν υπάρχει καταγραφή (πρόστιμα κλπ) της παράβασης, τότε οι παραβάτες δεν συμμορφώνονται. Επιπλέον έκανε λόγο για «αντίποινα προς την τοπική κοινωνία» διευκρινίζοντας ότι μετά τις διαμαρτυρίες έγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν ποινές για καταστάσεις εκτός κορονοϊού. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δύο δικαστικές αποφάσεις ανέστειλαν τη σφράγιση που είχε επιβάλει ο δήμος σε επιχειρήσεις.

«Θα υποστούμε ζημιά επειδή κάποιες αρχές επέλεξαν να μην αντιμετωπίσουν την κατάσταση» σχολίασε για να τονίσει «Είχα ενημερώσει, έκανα όλες τις ενέργειες, από ένα σημείο και μετά δεν γίνεται ένας δήμαρχος να επιβάλει καταστάσεις».

Σε ερώτηση εάν διαμαρτυρήθηκε σε πιο υψηλά κλιμάκια ο Γιάννης Δημητριάδης απάντησε ότι το έπραξε και επισήμανε «δεν υπήρξε αστυνόμευση ποτέ, η αστυνομία δεν υπήρχε».

Πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών  αναφέρουν ότι μέχρι να ανακοινωθούν τα μέτρα, στο νησί υπήρχαν πάρα πολλά γιοτ και ιστιοπλοϊκά, με επιβάτες ξένους στην πλειονότητά τους, ενώ οι μετακινήσεις μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους.

Τα όσα καταγγέλλει ο δήμαρχος Πόρου για τους ελλιπείς ελέγχους της αστυνομίας επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας και εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τα παραπάνω ενισχύουν τις πληροφορίες ότι υπήρχαν κρούσματα στο νησί, αλλά δεν τα «κυνήγησε» η αστυνομία λόγω πιέσεων επιχειρηματικών και τοπικών παραγόντων.