Το Σάββατο ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός «νηφάλιου και ενωτικού» συνεδρίου με στόχο «να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάπτυξης». Επίσης ανέφερε πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά αλλά διατηρώντας την αυτόνομη παρουσία της, ενώ τάσσεται υπέρ μιας «προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς». Στην κεντρική επιτροπή επί τάπητος τίθεται το μέλλον του κόμματος μετά την εκλογική συντριβή που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου. Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει και για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και των διαδικασιών για τη διεξαγωγή συνεδρίου το φθινόπωρο, ωστόσο 26 μέλη της Κεντρική Επιτροπής, που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση» της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης, με κείμενό τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν την πρόταση για σχηματισμό μιας επιτροπής με ΔΗΜΑΡ, Ελιά και Ποτάμι. 

Ads

Την Παρασκευή, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, πέντε βουλευτές του κόμματος , οι Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, συνέταξαν ένα κείμενο στο περιλαμβάνονται δέκα σημεία – αρχές για την επανεκκίνηση της  «Νέας ΔΗΜΑΡ», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουν. Τον σχεδιασμό για «επανεκκίνηση» δεν φαίνεται να τον συμμερίζονται όλοι στο κόμμα και ορισμένοι στελέχη, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αποχώρηση τους. Σημειώνεται πως ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. 

Αντίθετες φωνές υπάρχουν ακόμη και για τη διεξαγωγή συνεδρίου. Είκοσι έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση», της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης, κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. «Η Κεντροαριστερά, που θέλουμε και διεκδικούμε, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. Οφείλει να διαμορφώσει τους αυτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι νέα και αυτόνομη», αναφέρουν στο κείμενό τους και συνεχίζουν: 

«Στηριγμένη στην πολιτική αυτοτέλεια των χώρων που θα συνδράμουν την ανασυγκρότησή της αλλά με τη σύγχρονη επιθετική και γι αυτό αυτοτελή πολιτική ματιά. Προτείνουμε, η ΕΛΙΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο για τη δημοκρατική προοπτική της χώρας και για τη διαμόρφωση της ευρύτερης παράταξης. Στην επιτροπή να κληθούν να συμμετάσχουν πολιτικές ομάδες, συσπειρώσεις και ανένταχτες προσωπικότητες του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού χώρου που ενδιαφέρονται να συνδράμουν το μεγάλο εγχείρημα».

Ads

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του ζήτησε τη «διεξαγωγή ενός συντεταγμένου διαλόγου για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως η διεξαγωγή συνεδρίου το φθινόπωρο, χωρίς προσωπικές στρατηγικές και αποφυγή ανάληψης ευθυνών». «Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις. «Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στο κόμμα για το μέλλον του, παρά μόνο η απόφαση των μελών του, μέσω συνεδρίου, και υπογράμμισε τη δέσμευσή του να είναι ένα συνέδριο συνθέσεων, προσαρμογών και αλλαγών. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και επιβολής απόψεων». «Το κεντρικό ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουμε όλοι, ο καθένας προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, είναι αν πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς, αν πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του πολιτικού χώρου», τόνισε. 

Σχετικά με την «ταυτότητα» της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Όπως είπε η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να αναδείξει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης εξουσίας, που θα στηριχθεί από μια νέα κοινωνική συμμαχία και θα υπηρετηθεί από μια νέα πολιτική συμπαράταξη».

«Σε αυτή τη νέα συμπαράταξη, η γνώμη μου είναι πως έχουν θέση όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τη ΝΔ» είπε και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Της Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και της Κεντροαριστεράς, που θα είναι απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία».

Συνεχίζοντας για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά είπε πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να προσέλθει στο διάλογο διατηρώντας την αυτόνομη παρουσία της. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου. Σπεύδω, ωστόσο, να σημειώσω ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Κάθε συζήτηση για το ‘αύριο’ δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το ‘σήμερα’. Δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει την αυτονομία της Κεντροαριστεράς από τη συντηρητική παράταξη και τις συντηρητικές επιλογές».

Σχετικά με τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο ανέφερε ότι θα έρθουν και άλλα μέτρα, ενώ για το ζήτημα του χρέους σημείωσε πως «η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο, ενώ είναι αναγκαία η ενίσχυση της χώρας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».