Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και οι πρωτοβουλίες και τα επόμενα βήματα του ενιαίου φορέα προς το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που άρχισε  στα γραφεία του κόμματος στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Ads

Ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία άσκησε έντονη κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, που σήμερα διοργανώνει το προγραμματικό της συνέδριο.

« Η λύση δεν βρίσκεται στην συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών με δεξιό πρόσημο. Η ΝΔ προτείνει «λύσεις» σε εισαγωγικά. Μόνο που οι «λύσεις» της είναι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ απαλλαγμένες από το φόβο ότι δεν «συνάδουν με τις γραμμές τους», όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ παραμένει μία βαθιά συντηρητική δύναμη. Και υπό τον κ. Μητσοτάκη δείχνει απόλυτα δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Οι πολιτικές που ασκούνται σήμερα είναι και πολιτικές της ΝΔ, μόνο που αυτή τις πιστεύει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι του επιβάλλονται. Η ΝΔ ομολογεί ότι πιστεύει σ’ αυτή την αδιέξοδη για εμάς πολιτική, ενώ σήμερα το κυβερνών κόμμα κάνει ό,τι κάνει δικαιολογούμενο με αριστερούς βερμπαλισμούς. Αυτή δηλώνει καθαρά ότι δεν θα δώσει μάχη για τη μείωση των ανισοτήτων, γιατί πιστεύει πως αυτές είναι κάτι το φυσικό. Καμία πρωτοτυπία. Κλασική δεξιά αντίληψη. Καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό. Αυτό το μίγμα οικονομικής πολιτικής που περικόπτει κοινωνικές δαπάνες, αυξάνει τις επιβαρύνσεις σε μια ήδη εξοντωμένη κοινωνία και περιστέλλει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αποτελεί τον κοινό τόπο συνάντησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι τα όσα κάνει είναι «σκέτα κασόνια με λάθη. Γιατί αποτελούν προϊόν λαθρεμπορίου των ιδεών και των αρχών της αριστεράς. Χρησιμοποίησαν την Αριστερά και τις ιδέες της για να φτάσουν ως την εξουσία και να χτίσουν μετά την παραμονή τους σ’ αυτήν. Μια εξουσία που δεν έχει σχέση όχι μόνο με την Αριστερά, αλλά και με οποιαδήποτε -αριστερή ή δεξιά- ικανότητα διακυβέρνησης και διαχείρισης»,

Ads

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι μεγάλες οι ευθύνες του νέου προοδευτικού φορέα για τη πορεία της χώρας θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για τις κοινωνικές του συμμαχίες . «Χρειάζεται πρώτα να προσδιορίσει καθαρά με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Με ποια κοινωνικά στρώματα και ποιές κοινωνικές δυνάμεις θα πάμε. Με ποιους μεσαίους; Με τους κρατικοδίαιτους ή με τους καινοτόμους; Με ποιους συνδικαλιστές; Αυτούς της στασιμότητας ή αυτούς που θέλουν τον συνδικαλισμό όργανο της εργασίας και όχι της συντεχνίας; Με ποια φτωχά κοινωνικά στρώματα; Με αυτά των δηλώσεων στην εφορία ή με αυτά της πραγματικότητας; Ακόμη και με ποια αστική τάξη; Με την κρατικοδίαιτη, με αυτήν μόνο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή με αυτή της πραγματικής παραγωγής υλικών και άυλων προϊόντων; Με ποιο κράτος; Αυτό της αναπαραγωγής της φτώχειας και των ανισοτήτων ή με το κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών που λειτουργούν ως επιταχυντές της ανάπτυξης;»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι για να το πετύχει είναι αναγκαία η σύνθεση των θέσεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου με στόχο μία νέα και σύγχρονη πολιτική και προγραμματική ταυτότητα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Να λειτουργεί ο φορέας απολύτως συλλογικά σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποδεικνύει ότι πραγματικά αποτελεί κάτι νέο σε σχέση με τα παραδοσιακά συγκεντρωτικά κόμματα», πρόσθεσε κι επανέλαβε ότι θα καταθέσει μεταξύ άλλων τις εξής προτάσεις ενόψει του Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα:

  • Την πρόταση για ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού σε μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την εκλεγμένη επικεφαλής Φώφη Γεννηματά.
  • Ενόψει του Ιδρυτικού Συνέδριου μία ονομασία με βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο, όπως Δημοκρατικό Κόμμα καθώς και για
  • τη μετεκλογική μας στάση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, προτείνουμε να την αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με δημοψήφισμα.

«Ήρθε ο καιρός, με τα κατάλληλα βήματα, να κεφαλαιοποιήσουμε και ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, αυτό που ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2015. Και βεβαίως αυτή η κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις δυνάμεις που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, του ιδεολογικού φορτίου και των αποσκευών που αυτές κουβαλούν», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος εκφράζοντας ανοικτά τη διαφωνία του για τη πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες, όπως είπε είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί και επενδυτής. «Χρειάζεται ένας μεσοπρόθεσμος σοβαρός σχεδιασμός για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απεξάρτηση από τον λιγνίτη», ανέφερε . Όσον αφορά στις απεργίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του συνδικαλιστικού νόμου με βάση τις ανάγκες της εποχής: «Χρειάζεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και ευρεία συναίνεση για τέτοιες αλλαγές. Δυστυχώς όταν δεν προτείνεις εσύ εγκαίρως τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, φθάνεις στο τέλος να δεχθείς τα πάντα», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι επέβαλλε δημοσίως την ατζέντα του καθώς καμιά σοβαρή προετοιμασία δεν έγινε και υπήρξε πρωτοφανής ερασιτεχνισμός από την πλευρά της χώρας μας. «Η επιπολαιότητα όμως στα εθνικά θέματα δεν δικαιολογείται», επεσήμανε.

Τέλος διαφώνησε με τη πρόταση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ για το προσφυγικό που πρότεινε την κατάργηση του συστήματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων λέγοντας ότι «προέβη σε μία βαθιά αντιευρωπαϊκή πρόταση».