Σε δηλώσεις στήριξης της απόφασης του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου για δημοψήφισμα προχώρησαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ώρες, εντός και εκτός συνόρων. 

Ads

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα δικαίωμα σε έναν λαό να αποφασίζει για το μέλλον του, ειδικά όταν πρόκειται για ένα διάστημα δέκα ετών» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση αν ο λαός καταψηφίσει το δημοψήφισμα είναι να παραιτηθεί ή να πάει σε εκλογές.

«Η μικροπολιτική διχάζει. Το δημοψήφισμα δεν διχάζει τον λαό» υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο ίδιος υπογράμμισε πως με το δημοψήφισμα «ο λαός τοποθετείται και αυτό τον δεσμεύει».

Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης,δηλώνοντας στον ΣΚΑΙ πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για το πώς θέλει η χώρα να συνεχίσει την πορεία της, ώστε να βγει από την κρίση και να πορευτεί ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». «Η πρωτοβουλία Παπανδρέου για το δημοψήφισμα είναι μια κίνηση ώστε να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός για την δανειακή σύμβαση» είπε ο κ. Μπεγλίτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι «όχι».  Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας. 

Ads

Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι «μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας» είπε στο Mega ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, εκτιμώντας και αυτός πως πιθανότατα η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές εάν στο δημοψήφισμα κυριαρχήσει το «όχι». 

«Πολιτικά αναγκαία» χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σε δηλώσεις της στον Σκάι η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει ερήμην των πολιτών σε μια τόσο δύσκολη -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.