Οι υπουργοί που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να βρουν άκρη στη διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς” είχαν ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου. Και η οδηγία που διαρκώς τους μεταφερόταν ήταν να κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρξει λύση το αργότερο στο Eurogroup της 22ης Μαίου. Κάπως έτσι βρέθηκαν συγκλίσεις στο φορολογικό (μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 6.000 ευρώ) και στο ασφαλιστικό (μειώσεις συντάξεων από το 2019, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς προβλέπεται από τα ήδη ψηφισθέντα για το 2018).

Ads

Οι πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν πίσω στα εργασιακά εγκαταλείποντας την αξίωση για το lock out και συναινώντας στον καθορισμό ημερομηνίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ομως ο Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, ενοχλημένος για την πίεση που του ασκήθηκε από την Κομισιόν να κάνει αυτές τις υποχωρήσεις στα εργασιακά, επιμένει η μείωση συντάξεων να γίνει μια και έξω το (εκλογικό έτος) 2019, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για τμηματικές περικοπές σε βάθος διετίας τουλάχιστον και παράλληλα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στα ενεργειακά (σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ), ενώ οι πιστωτές αποδέχονται πλέον την προνομοθέτηση αντιμέτρων που θα ισχύσουν στην περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων, με την κυβέρνηση να επιμένει ιδιαίτερα σε μειώσεις φόρων που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία και σε μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων.

Η ώρα της Βουλής

Η βούληση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για κλείσιμο της αξιολόγησης είναι δεδομένη και δηλωμένη στους συνεργάτες του και στους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. Αυτό που δεν είναι δεδομένο και αυταπόδεικτο είναι το αν ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει να σηκώσει το βάρος της ψήφισης των μέτρων. Βουλευτές της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών έχουν ήδη μεταφέρει τη δυσφορία τους για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΗ, ενώ οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από συνδικαλιστές της ΔΕΗ θα τους φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Αλλοι βουλευτές που συνδέονται με την κίνηση των 53+ εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για τις επικείμενες μειώσεις συντάξεων και περιμένουν να μάθουν το ακριβές περιεχόμενο των αντιμέτρων για να κρίνουν αν μπορεί να υποστηριχθεί το επιχείρημα της δημοσιονομικα ουδέτερης συμφωνίας.

Ads

Ο πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πειστεί και η τελική του απόφαση θα παρθεί αφού πρώτα ενημερωθούν οι βουλευτές από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος που θα πιάσει τον σφυγμό του κόμματος σε σχέση με τις επιδιωκόμενες εξελίξεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για την απόδοση της ελληνικής προσπάθειας να αλλάξει η διακήρυξη της Ρώμης προς μια κοινωνικά πιο ευαίσθητη κατεύθυνση και ειδικά για τη στήριξη που είχαν από την Κομισιόν και τους ευρωσοσιαλιστές. Είναι αυτό ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί έναντι των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση παραμένει κυβέρνηση της Αριστεράς παρά και μετά το τρίτο μνημόνιο.

Η αμηχανία της ΝΔ

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η ΝΔ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση έναντι εταίρων και πιστωτών. Εχει ήδη γίνει σαφές, από τον Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, ότι ζητείται η δέσμευση και η συναίνεσή της για όσα μέτρα νομοθετηθούν και αυτό το αίτημα αναμένται να γίνει πιο σαφές και συγκεκριμένο όταν έρθει επίσημα η ώρα του συμβιβασμού.

Ο Κ. Μητσοτάκης διαμηνύει στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αλλά θα τα εφαρμόσει εφόσον το κόμμα του αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Δεν εξηγεί γιατί δεν θα ψηφίσει αυτά που θα εφαρμόσει ούτε γιατί ζητάει εκλογές αφού το ίδιο πρόγραμμα θα ισχύει και στην συνέχεια, ενώ δηλώνει πως θέλει να κλείσει η αξιολόγηση την ίδια ώρα που λέει ότι η συμφωνία θα είναι κακή.

Σε κάθε περίπτωση, στην ΝΔ περιμένουν να περάσει η μπόρα (της αξιολόγησης), να υποστεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος των νέων μέτρων και να καρπωθεί η ίδια την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το σενάριο που δεν έχουν επεξεργαστεί είναι τι θα συμβεί αν τα πράγματα πάνε καλά για την οικονομία και αρχίσει η κυβέρνηση να ανακάμπτει.