Μέχρι τώρα, χωρίς μεταξύ τους συνεννόηση, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετεωρίζονται μεταξύ καταγγελίας της ρήξης που προβλέπουν με τους πιστωτές και της “κωλοτούμπας” που προϋποθέτει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή συμβιβασμό. Ετσι, τη μια φωνάζουν επειδή ο Βαρουφάκης συνάντησε τον Τόμσεν για να αποδείξουν ότι πρόκειται για “μια από τα ίδια”, την άλλη ανακαλύπτουν την πυρίτιδα υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τη θέση του υπέρ του κουρέματος του χρέους και μετά ξεχνούν όλες αυτές τις θρυλούμενες υποχωρήσεις εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με το Βερολίνο.

Ads

Όλα αυτά μαζί, λογικά, δεν γίνεται να ισχύουν. Και όμως ισχύουν στο επίπεδο της θεωρίας, αν παρακολουθήσει κανείς όσα λένε βουλευτές και στελέχη, προδίδοντας το άγχος της αντιπολίτευσης να βρει τρωτά σημεία στην λειτουργία και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Πέφτει το χρηματιστήριο, άρα δεν πάνε καλά τα πράγματα. Ανεβαίνει το χρηματιστήριο, αδιάφορο για τη στάση της αντιπολίτευσης. Ερχεται ένα θετικό μήνυμα από κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα δεν το θεωρούν άξιο σχολιασμού, προκύπτει κάτι αρνητικό, το τραβάνε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Το πολύ λεπτό σημείο είναι αυτό που αν ξεπεραστεί αναδεικνύει ταύτιση ελληνικών πολιτικών δυνάμεων με την Τρόικα. Πολύ ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το πάθημα του Ποταμιού, όταν ο πρώην τομεάρχης του Λ. Λιαρόπουλος αναφώνησε μέσω διαδικτύου “Γερούν γερά! Σπάστου τον τσαμπουκά” μετά την συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Λίγες ώρες μετά και έπειτα από θύελλα αντιδράσεων εγκατέλειψε την κομματική θέση του και αυτό ήταν διδακτικό για όσους θα ήθελαν να εκφραστούν με ανάλογο τρόπο αλλά ενδιαφέρονται για το πολιτικό κόστος.

Πολλά θα ξεκαθαριστούν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή το Σάββατο και μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Εκεί θα είναι και η πρώτη αντιπαράθεση εντός κοινοβουλίου μεταξύ Α. Τσίπρα και Α. Σαμαρά στους νέους τους ρόλους, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάλογα με το τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί και ανάλογα με το κλίμα που θα υπάρχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διαμορφωθεί και το περιεχόμενο της βέβαιης αντιπαράθεσης.

Ads

Είναι γνωστό ότι η ΝΔ ελπίζει στο σενάριο της “αριστερής παρένθεσης” το οποίο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ρεαλιστικό. Είναι επίσης σαφές ότι η ευρύτατη κοινωνική στήριξη που έχει η κυβέρνηση και η οποία υπερβαίνει το εκλογικό ποσοστό της δυσχεραίνει τους σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι το Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου θα υπάρξουν πολλά σκαμπανεβάσματα στη διαπραγμάτευση τα οποία θα επηρεάζουν και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.