Την ίδια στιγμή που κάνει δεκτή την αίτηση για την αποφυλάκιση υπό όρους, του δολοφόνου του  Ζακ Κωστόπουλου, απορρίπτει την αντίστοιχη αίτηση για δύο ανθρώπους αθώους που βρίσκονται ήδη δύο χρόνια αδίκως σε φυλακές. Ο λόγος για τους πρόσφυγες Ακίφ Ραζούλι και Αμίρ Ζαχίρι, των δυο Αφγανών αιτούντων ασύλου, που έχουν άδικα καταδικαστεί ως τάχα «διακινητές» σε 50 χρόνια φυλακή έκαστος.

Ads

Ο δικηγόρος του Αλέξης Γεωργούλης δήλωσε στο  tvxs:

«Σήμερα εκδικάσθηκε η αίτηση αναστολής έκτισης ποινής για Αμίρ και Ακίφ. Ενώ είχαμε πάλι θετική πρόταση από τον εισαγγελέα, μας την απέρριψαν για άλλη μία φορά.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλο αφιέρωμα της Euractiv στο προσφυγικό και στους Ακίφ και Αμίρ

Ads

Ένα δικαστικό σύστημα που φυλακίζει αθώους πρόσφυγες, σε δεκαετείς καθείρξεις χωρίς στοιχεία και δεν δέχεται να επιδείξει την παραμικρή επιείκεια ακόμη κι όταν αυτό γίνεται αντιληπτό από τους ίδιους τους δικαστές. Δύο φορές ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να αφεθούν ελεύθεροι ως το εφετείο τον Δεκέμβρη και δύο φορές η έδρα απέρριψε το αίτημα μας. Την ίδια στιγμή Δικαιοσύνη, αφήνει ελεύθερους δολοφόνους. Είναι ένα δικαστικό σύστημα που πάσχει βαθιά και χρειάζεται αλλαγή»

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής είχε ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία υποστήριξης του Ακίφ και του Αμίρ, αλλά και άλλων αιτούντων ασύλου, που βρίσκονται άδικα και συνοπτικά καταδικασμένοι σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης ως τάχα «διακινητές». Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Σομαλού πολιτικού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, που έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή! Η πρακτική της καταδίκης ενός πρόσφυγα/μετανάστη ως «διακινητή», ενώ ο πραγματικός διακινητής είναι γνωστό ότι έχει εγκαταλείψει το σκάφος όταν αυτό συλλαμβάνεται από την Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι συχνή και εξυπηρετεί την φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές.

Διαβάστε επίσης: Άλλη μια αναβολή για τους Ακίφ και Αμίρ που παραμένουν άδικα στη φυλακή