Για «δικαίωση» του αιτήματός τους και αποκατάσταση ενός αρνητικού σημείου της απόφασης έκαναν λόγο με σημερινή τους ανακοίνωση, οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής των αιγύπτιων αλιεργατών, έπειτα από την έφεση του αρμόδιου εισαγγελέα κατά της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος ζητά μεγαλύτερες ποινές στους χρυσαυγίτες καθώς υποστηρίζει πως οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα έχοντας συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα.

Ενώ, συγκεκριμένα, για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας των αλιεργατών, ο κ. Κωσταρέλλος, αναφέρει πως «το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης, β)προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ασφαλώς βρίσκει σύμφωνους τους δικηγόρους των αλιεργατών, οι οποίοι δηλώνουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τους, πως «η εισαγγελική έφεση με σκοπό την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει το αίτημα και τις επισημάνσεις μας που από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι ποινές εκφράσαμε την κρίση ότι υπολείπονται της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας του άρθρου 79 Π.Κ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκατασταθεί ένα αρνητικό σημείο της απόφασης».

Ads

Τέλος, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, αναφέρουν ότι το γεγονός της έφεσης του κ. Κωσταρέλλου έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της συνεχούς παρουσίας του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη, αλλά και της «εις βάθος γνώσης της δικογραφίας».