Την αποφυλάκισή τους αιτήθηκαν εκ νέου Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, καταδικασθέντες σε 13ετή κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ads

Την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του ζήτησε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Ηλίας Κασιδιάρης σε συνέχεια του προεκλογικού σόου που επιχείρησε να στήσει στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, κατά την έναρξη της δίκης σε β’ βαθμό τον Σεπτέμβριο.

Μέσω της δικηγόρου του, Βάσως Πανταζή, ισχυρίστηκε πως η παραμονή του στις φυλακές Δομοκού του δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη, οικονομική και κοινωνική υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ύποπτος φυγής ή επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο» και πως έχει εκτίσει τα 10 από τα 13 έτη της ποινής του.

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει παραμείνει στη φυλακή για συνολικά 3,5 χρόνια ωστόσο τα μεροκάματα και ο ευεργετικός υπολογισμός, του δίνουν την δυνατότητα να ισχυριστεί δεκαετή έκτιση ποινής. Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης θέλουν τουλάχιστον 34 μήνες από όταν μπήκαν στη φυλακή, για να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους.

Ads

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στην έδρα του δικαστηρίου, διεύρυνε τον ισχυρισμό περί ανεπανόρθωτης βλάβης λέγοντας ότι «η ουσιαστική ανεπανόρθωτη βλάβη είναι αυτή που θα υποστούν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν το κόμμα μου, 23 εκατομμύρια θεάσεις έχει το κόμμα μου, κάθε παρέμβασή μου από τη φυλακή την ακούνε χιλιάδες», παρουσία δεκάδων υποστηρικτών του στις θέσεις κοινού προς υποστήριξη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι ζητά να αποφυλακιστεί προκειμένου να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία.

Αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής κατέθεσε και ο Γιάννης Λαγός, δια του δικηγόρου του, Ιωάννη Ζωγράφου. «Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ηλία Κασιδιάρη, όπως έχω γράψει και στην αίτηση, επισημαίνω ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης του προηγούμενου αιτήματος του Γιάννη Λαγού, δεν ήταν επαρκής. Ο σωφρονισμός του Γιάννη Λαγού απέτυχε διότι συνεχίζει να δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν εκδικείται τους κρατουμένους. Η παραμονή του στη φυλακή καθίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη» υποστήριξε ο κ. Ζωγράφου.

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε επί των αιτημάτων και η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.