Την επίθεση που δέχθηκε η ομάδα των μελών του ΚΚΕ από τους χρυσαυγίτες στο Πέραμα περιέγραψε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος του συνδικάτου μετάλλου Αττικής, καταθέτοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πουλικόγιαννης είχε χτυπηθεί σοβαρά στο κεφάλι από τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ads

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης κατήγγειλε μεγαλοεργολάβους στη Ζώνη του Περάματος, οι οποίοι έδωσαν εντολή στους χρυσαυγίτες για την επίθεση. «Υπάρχει μια  ομάδα μεγαλοεργολάβων οι οποίοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να λειτουργήσουν μονοπωλιακά στη ζώνη για να ρίξουν το κόστος εργασίας, να μην υπάρχει συνδικαλιστή δράση», είπε και τους κατονόμασε: Αθανάσιος Πυρινής, Αντώνης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Δελλής, Δημήτρης Μεταξάς, Βαγγέλης Βουδούρης.

Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής των νεοναζί Γιάννης Λαγός είχε προαναγγείλει εκκαθάριση των συνδικαλιστών στη Ζώνη του Πέραματος, ενώ από μηνύματα sms προκύπτει πως η επίθεση έγινε κατ΄εντολή του. «Θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια στο Πέραμα. Έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά 30αριά και πάνε από εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο Γιάννης Λαγός προς τον Γιώργο Πατέλη, τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαιας για την επίθεση των νεοναζί κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Το εν λόγω μήνυμα περιέχεται στη δικογραφία, όπως και τα μηνύματα στα οποία εξυμνεί το τάγμα εφόδου των νεοναζί στο Πέραμα. Αυτά τα μηνύματα εστάλησαν στο πυρηνάρχη του Πειραιά Σωτήρη Δεβελέκο. «Φίλα γαμ@@@ τα κομμούνια σήμερα σε Νίκαια και Πέραμα. Βγήκαν για αφισοκόλληση και τους μακελέψαμε», γράφει μεταξύ άλλων. «Πολύ ξύλο, τους έσπασαν δέκα αμάξια, τους τσάκισαν», αναφέρει σε άλλο σημείο. Μάλιστα από το διάλογο Λαγού – Δεβελέκου αποκαλύπτεται πως επικεφαλής του τάγματος εφόδου ήταν ο Αναστάσιος Πανταζής.

Ads

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του συνδικάτου και από τους βασικούς μάρτυρες της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε συνεργείο αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου του 2013, περιέγραψε με λεπτομέρειες την οργανωμένη ενέδρα που τους έστησε 50μελές τάγμα εφόδου στο Πέραμα. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης αναγνώρισε ως επικεφαλής της ομάδας των νεοναζί των Αναστάσιο Πανταζή και τον Χρήστο Χατζηδάκη.

«Ήμασταν περίπου  20 άτομα και ξεκινήσαμε με αυτοκίνητα και μηχανάκια  στη λεωφόρο Δημοκρατίας προς Πειραιά. Κάναμε την πρώτη στάση στα 500 μέτρα και συνεχίσαμε, φτάσαμε στο καρνάγιο του Παπίλα κοντά στην αστυνομία. Κατεβήκαμε κάποιοι βάλανε χαρτόνια , γράφαμε ένα σύνθημα το οποίο έμεινε στη μέση», είπε ο κ. Πουλικόγιαννης ξεκινώντας την κατάθεσή του και συνέχισε:

«Ξαφνικά, από ένα μικρό δρομάκι, εμφανίστηκαν περίπου 50 άτομα και άρχισαν να φωνάζουν το όνομά μου.  Από ένστικτο όλοι έτρεξαν προς τα αυτοκίνητα. Εκείνοι έκαναν ημικύκλιο και εμείς ήμασταν εγκλωβισμένοι. Από την μεριά του Καρνασίου είχε σκαλωσιά. Εγώ έκανα δυο βήματα μπροστά προσπαθώντας να διατηρήσω την ψυχραιμία μου ήμουν σοκαρισμένος. Επικεφαλής ήταν οι Πανταζής και Χατζηδάκης. Εγώ τους γνώριζα ήταν μπροστά. Ήταν αυτοί που διηύθυναν τα πράγματα».

Όπως είπε του φώναξαν πως «τελείωσαν από το λιμάνι και πλέον κουμάντο στο Πέραμα κάνουν αυτοί». «Κάποιοι φορούσαν κράνη και άλλοι όχι. Κρατούσαν στιλιάρια, ρόπαλα με καρφιά και λάμες, γκλοπ, είδα και ένα πυροσβεστικό τσεκούρι. Σχεδόν όλοι κάτι κράταγαν. Είδα πολλά ανήλικα παιδιά. Δεκαέξι χρόνων. Αυτοί κράταγαν πέτρες . Τα περισσότερα ήταν νέα παιδιά, σχολιαρόπαιδα».

Απευθυνόμενος στον Χατζηδάκη, λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, του είπε: «”καλά δεν ντρέπεσαι; Όταν τρέχαμε για τα λεφτά σου ήταν καλά;” (το συνδικάτο είχε προχωρήσει σε παρέμβαση στο παρελθόν γιατί ήταν ανασφάλιστος). Μου απάντησε: “Τι είναι αυτά που λες” και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε η επίθεση. Έγινε τόσο αυτόματα … Εγώ τότε νιώθω και πίεση και βρίσκομαι κολλημένος  μαζί με τους δίκους μου πάνω σε ένα αυτοκίνητο. Τότε δέχομαι το χτύπημα και πέφτω κάτω. Δεν μπόρεσα να δω ποιος με χτύπησε. Με χτύπησαν στην κορυφή του κεφαλιού. Έχασα τις αισθήσεις μου και άρχισε  αιμορραγία. Έπεσαν και άλλοι επάνω μου. Μου είπαν μετά ότι έπεσαν οι δικοί μου επάνω μου για να με προστατεύσουν γιατί ήθελαν να συνεχίζουν να με χτυπούν».

«Επιτέθηκαν και εναντίον άλλων είχαμε 9 τραυματίες. Στη συνέχεια με πήγαν στο Θριάσειο. Ένας δέχτηκε χτύπημα με καρφί στο χέρι που είχε σηκώσει για να προστατεύσει το πρόσωπο του. Η νοσοκόμα έβαζε το δάχτυλο μέσα στην πληγή. Ήταν το πιο ανατριχιαστικό χτύπημα. Κάποιοι είχαν σπασμένο χέρι και άλλοι χτυπήματα με καρφιά στην πλάτη».

Σύμφωνα με τον κ. Πουλικόγιαννη η επίθεση σταμάτησε όταν κάποιος από τους νεοναζί φώναξε «τέλος χρόνου. Το Πέραμα από εδώ, οι άλλοι από εδώ. Σε κλάσματα δευτερολέπτου έφυγαν και άνοιξε η κίνηση». Όταν ρωτήθηκε από το Προεδρείο αν η επίθεση ήταν προσωπική απάντησε: «Εγώ δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Ήταν από πολύ πριν σχεδιασμένη . Στόχος ήταν οι κομμουνιστές επικεφαλής του συνδικάτου μετάλλου. Ο πιο στοχοποιημένος, προφανώς, ήμουν εγώ. Το χτύπημα έπρεπε να έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Αν άλλος ήταν επικεφαλής θα ήταν στη θέση μου».

Σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας, ο κ. Πουλικόγιαννης δήλωσε πως την ώρα που τα  τάγματα εφόδου βγήκαν από τα στενά στα 50-100 μέτρα είχαν σταθμεύσει δυο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. «Έμειναν εκεί ακίνητοι δεν έκαναν τίποτα. Οι αστυνομικοί έβλεπαν τον κόσμο και την πίεση, το μποτιλιάρισμα . Οι αστυνομικοί είχαμε πλήρη εικόνα και της επίθεσης και του γεγονότος. Πιθανολογώ πως η ομάδα ΔΙΑΣ, νωρίτερα,  βλέποντας τα μηχανάκια να περνούν μπροστά τους με τα στιλιάρια στα χέρια τους ακολούθησαν», είπε και πρόσθεσε:

«Αμέσως μετά την επίθεση θυμάμαι  7-8 περιπολικά και 12 μηχανές , ισχυρή αστυνομική δύναμη .Ήρθε και ο διοικητής του τμήματος Περάματος ο οποίος ούρλιαζε προς τους αστυνομικούς  “δεν σας θέλω εδώ, θέλω προαγωγές πιάστε μου έστω έναν” και εκείνοι τον κοίταζαν με αδιαφορία. Οι γείτονες  έλεγαν στους αστυνομικούς “αυτοί είναι που χτύπησαν τα παιδιά” και δεν έκαναν καμία κίνηση».