Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε την Τετάρτη η αγόρευση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ads

Παρούσα και στη σημερινή διαδικασία, η Μάγδα Φύσσα, ενώ στο ακροατήριο ήταν και εξαμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από τους Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα, Κατερίνα Παπανάτσιου, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Γιάννη Σαρακιώτη.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο Θ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε αρχικά στα τάγματα εφόδου, την ύπαρξη των οποίων αρνήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι. Με διάφορες λέξεις κατηγορούμενοι και μάρτυρες κατηγορητηρίου περιέγραψαν το ίδιο πράγμα (τάγματα ασφαλείας, ομάδες κρούσης, ομάδες ασφαλείας, διμοιρίες, φάλαγγα, πολιτοφυλακή), εξήγησε ο δικηγόρος και τόνισε ότι «το σημαντικό είναι το σημαινόμενο και όχι το σημαίνον».

«Η ύπαρξη διπλής δομής είναι βγαλμένη από το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος Γερμανίας και εφαρμόστηκε από την οργάνωση του Μιχαλολιάκου», συνέχισε και αναφέρθηκε διεξοδικά σε δεκάδες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησαν το 1992 και είχαν κοινό modus operandi: αριθμητική υπεροπλία, στοχοποίηση με κριτήριο την αντίθετη ιδεολογία με τη Χ.Α., επιθέσεις όταν τα θύματα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ομοιόμορφη ενδυμασία, οπλισμός (γκλομπ, ρόπαλα, σιδερογροθιές), εκ των προτέρων σχεδιασμένη επίθεση, διαρκούν λίγο και η αποχώρηση είναι συντεταγμένη.

Ads

«Το modus operandi είναι το ίδιο, όμως το πλήγμα είναι συντριπτικό και ο δόλος ανθρωποκτόνος. Οι αποφάσεις -αμετάκλητες- αναφέρουν τη Χρυσή Αυγή, αν και δεν εξέταζαν τις υποθέσεις στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης», πρόσθεσε και ανέγνωσε πληθώρα καταδικαστικών αποφάσεων, ενώ χαρακτήρισε το πογκρόμ του 2011 στο κέντρο της Αθήνας «σημείο καμπής για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής».

Η επίθεση στους Αιγύπτιους

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τους οποίους εκπροσωπεί, ο Θανάσης Καμπαγιάννης ήταν αναλυτικός και κατηγορηματικός. «Η επίθεση προαναγγέλθηκε από τον Ι. Λαγό το απόγευμα της 11 Ιουνίου 2012, σε ομιλία του στο καφέ “Αίνιγμα” στο Πέραμα. Γραφεία η Χρυσή Αυγή στο Πέραμα ακόμα δεν διέθετε, αυτά ανοίγουν τον Δεκέμβριο του 2012. Η εκδήλωση αυτή λειτουργεί ως το ορμητήριο. Αργότερα όταν θα ανοίξουν τα γραφεία, το ορμητήριο πλέον θα είναι τα γραφεία, όπως φάνηκε στην επίθεση στο ΠΑΜΕ», τόνισε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βίντεο με την προαναγγελία της επίθεσης λέγοντας: «Είπε ο κύριος Αλεξιάδης (σ.σ. ο συνήγορος υπεράσπισης του Ι. Λαγού) ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι μία ώρα και εμείς εδώ είδαμε πέντε λεπτά. Δεν το φέρανε όμως προκειμένου να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Κι αυτό γιατί σ κάποιο γύρισμα της κάμερας θα βλέπαμε ότι εκεί ήταν και οι δράστες φορώντας και μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, στο  μη κομμένο υλικό θα μπορούσαμε να δούμε και τους ανθρώπους που τέλεσαν την επίθεση με τα μπλουζάκια τους».

«Εκείνο το βράδυ λοιπόν η επίθεση είναι σχεδιασμένη: τα άτομα που συγκεντρώνονται δεν ψάχνουν να ξεμοναχιάσουν κάποιον μαυριδερό στο δρόμο. Μιλάμε για την οικογένεια Αμπού Χάμεντ, στην οδό Θεμ. Σοφούλη δίπλα από τα Καζάνια. Υπάρχει μια συγκεκριμενοποίηση της στοχοποίησης που γίνεται από τον Λαγό όχι γενικά στους ξένους αλλά στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ειδικότερα στο σπίτι της οικογένειας Αμπού Χάμεντ με σκοπό να τσακίσουν, να μακελέψουν να σφάξουν οποιονδήποτε είναι μέσα σ’ αυτό, έστω και αν η φράση του Πανταζή είναι “έλα έξω Άχμεντ”. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο και αδικείται η κυρία εισαγγελέας που πρέπει να ισχυριστεί ότι δήθεν δεν το καταλαβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριό σας είναι έξυπνο και μπορεί να το καταλάβει», συνέχισε.

Αφού απέδειξε τη σχέση των κατηγορούμενων για την επίθεση με τη Χρυσή Αυγή, μέσα από έγγραφα, φωτογραφίες και όσα αναδείχθηκαν κατά την τετράχρονη ακροαματική διαδικασία, ο Θ. Καμπαγιάννης σχολίασε: «Ο συνδετικός κρίκος ήταν και είναι η Χρυσή Αυγή. Οι κατηγορούμενοι προσήλθαν με μια γραμμή μονο-μπλοκ ότι “κανείς δεν φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής”, σε αντίθεση και με όσα είχαν πει στις ειδικές εφέτες ανακρίτριες. Και προσπάθησαν να απαλλάξουν σε απόλυτη προσυνεννόηση όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και την οργάνωση που ανήκουν».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος περιέγραψε την επίθεση ως εξής:

Στις 3 παρά τέταρτο με 3, ώρα πολύ μετά τα μεσάνυχτα, «νύχτα που γίνονται οι καλύτερες δουλειές» όπως σας έχει πει ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης αλλά και ο Μιχαλολιάκος, τα τέσσερα μηχανάκια συναντιούνται και με περισσότερα άτομα και αυτά εποχούμενα, συγκροτούν μια ομάδα 15 περίπου ατόμων και πηγαίνουν στο σπίτι των Αιγύπτιων ψαράδων
Πριν πάνε στο σπίτι, περνάνε από το μαγαζί του Άχμεντ, το ξέρουμε από έναν γείτονα που δυστυχώς έχει αποβιώσει και προσπαθούν να ανοίξουν το μαγαζί, χωρίς να τα καταφέρουν. Στη συνέχεια κατευθύνονται στο σπίτι, το οποίο το γνωρίζουν εκ των προτέρων.

Οι δράστες ανεβαίνουν πρώτα στην ταράτσα που είναι προσβάσιμη από τον δρόμο, όπου βρίσκουν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ να κοιμάται. Σύμφωνα με την κατάθεση του Εμπάρακ, τέσσερα άτομα με μαύρες μπλούζες τον χτυπάνε με σίδερα και ξύλα και μια δεκαριά άλλοι παρακολουθούν. Ο άνθρωπος αυτός λέει «ήταν σαν σε όνειρο», σαν ένα ξάφνιασμα

Οι δράστες κατεβαίνουν κάτω εξωτερικά από το σπίτι και επιχειρούν να μπουν σ’ αυτό χτυπώντας παράθυρα και πόρτες. «Ήταν σαν να γίνεται σεισμός» είπαν οι μάρτυρες.

Οι δράστες δηλώνουν πολιτική ταυτότητα και προφορικά με τη φράση: «Έλα να σου δείξω τι είναι η Χρυσή Αυγή» και με τις μπλούζες που φοράνε που γράφουν «Χρυσή Αυγή».

Ηγετικό ρόλο έχει ο Πανταζής: αυτός βρίζει, αυτός έχει τον πρώτο λόγο. Τα άτομα πετάνε πέτρες, χτυπάνε με ξύλα και με σίδερα, επιχειρούν να μπουν.

Λίγο πριν το τέλος της επίθεσης, οι επιτιθέμενοι αδειάζουν έναν πυροσβεστήρα, τον οποίον φέρουν μαζί τους εκ των προτέρων, άλλη μια απόδειξη σχεδιασμού.

Oταν πλέον έχει περάσει χρονικό διάστημα κάποιων λεπτών και οι δράστες αντιλαμβάνονται την κίνηση της γειτονιάς, οι δράστες οπισθοχωρούν και φεύγοντας σπάνε τα οχήματα των Αιγυπτίων, ένα τρίκυκλο και δύο αμάξια. Μόνο αυτά, όχι άλλα αμάξια της γειτονιάς. Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί δεν πρόκειται δηλαδή για χουλιγκανισμό, αλλά για μια πολύ στοχευμένη επίθεση.

Σχετικά με την εισαγγελική πρόταση που υποστήριξε ότι οι δράστες δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο επειδή αν ήθελαν, θα είχαν αποτελειώσει το θύμα και δεν θα είχαν αποχωρήσει αφήνοντάς το αιμόφυρτο, αλλά και ότι το θύμα δεν μπορεί να γνώριζε τη λέξη «πάμε» επειδή ήταν λίγους μήνες στην Ελλάδα, ο Θ. Καμπαγιάννης είπε: «Είπε η κυρία εισαγγελέας πως το ότι άκουσαν το “βοήθεια” και δε γύρισαν πίσω προκειμένου να το αποτελειώσουν, συνεπάγεται τη μη ύπαρξη ανθρωποκτόνου δόλου. Η κυρία εισαγγελέας δεν μας εξήγησε: σε τι γλώσσα είπε το “βοήθεια” ο Αμπουζίντ Εμπάρακ; Αφού ούτε το “πάμε” δεν μπορούσε να αναγνωρίσει; Την πρώτη λέξη που μαθαίνει ένας μετανάστης εργάτης από το αφεντικό του όταν πάει για δουλειά: “Πάμε”. Πέντε μήνες στην Ελλάδα έχοντας πάει ήδη για δουλειά σε καΐκι να δουλέψει, η πρώτη λέξη που μαθαίνει. Πώς μπορούσαν να καταλάβουν λοιπόν οι δράστες ότι ο Αμπουζίντ έλεγε “βοήθεια” και δεν έλεγε ακατάληπτες παραληρηματικές λέξεις την ώρα που λιποθυμούσε και ξελιποθυμούσε. Φαίνεται πως η εισαγγελική πρόταση προϋποθέτει από την πλευρά των δραστών και τη γνώση της αραβικής».

Το έγκλημα ήταν ρατσιστικό, είναι ένα τυπικό έγκλημα απανθρωποίησης του θύματος, πρόσθεσε ο συνήγορος και σχολίασε ότι η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους «ήταν μόνο ένα ζέσταμα» με δεδομένη την κλιμάκωση της βίας που ακολούθησε. Εστίασε, δε, στην παραδοχή του πρώην βουλευτή Ν. Μίχου ότι η ηγεσία είχε γνώση για την επίθεση και ότι ο ίδιος ζήτησε να διαγραφούν οι χρυσαυγίτες δράστες, αλλά δεν έγινε.

«Μόνο η Μαφία κρύβει τα μέλη της»

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Θ. Καμπαγιάννης στο ζήτημα των μελών της οργάνωσης «όχι γιατί η ιδιότητα του μέλους είναι αφεαυτής αξιόποινη στο κατηγορητήριο αλλά γιατί είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα της έννοιας του μέλους για τη διάγνωση της σχέσης ανάμεσα στις αξιόποινες πράξεις και στην ηγεσία».

Πολλοί κατηγορούμενοι στις απολογίες τους επιχειρούν να αποκρύψουν την πραγματική οργανωτική σχέση τους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά:

  • ο Γ. Ρουπακιάς δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα υπεύθυνος μέριμνας – οικονομικών όπως προκύπτει από το Αναγνωστέο έγγραφο 249 που κατασχέθηκε στο λογιστικό γραφείο της κυρίας Γεννατά, λογίστριας της οργάνωσης
  • ο Γ. Πατέλης δηλώνει υποστηρικτής, ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας
  • ο Ι. Καζαντζόγλου δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα υπεύθυνος πολιτικής δράσης
  • ο Γ. Τσακανίκας δηλώνει «ενεργός υποστηρικτής», ενώ ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και μάλιστα υπεύθυνος ιδεολογικού
  • ο Αν. Πανταζής δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ ήταν αρχικά πυρηνάρχης Περάματος και στη συνέχεια μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Περάματος,
  • ο Ν. Αποστόλου δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ είχε συμμετάσχει στην ορκωμοσία του «πυρήνα υποδοχής δοκίμων μελών» το 2011 και δηλώνει μέλος της πενταμελούς επιτροπής της τοπικής οργάνωσης Πειραιά και μάλιστα υπεύθυνος ασφάλειας Πειραιά
  • ο Βασ. Σιατούνης δηλώνει «υποστηρικτής», ενώ είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.A.

«Οι μόνοι που δέχτηκαν ότι υπήρχαν μέλη, ήταν ο Μπούκουρας, ο Αλεξόπουλος και ο Μίχος. Που έχουν ως κοινό ότι έχουν αποχωρήσει. Σε τι είδους οργάνωση αντιστοιχεί η άρνηση της ιδιότητας του μέλους όταν είσαι εκεί και την αποδοχή όταν αποχωρείς; Στη Μαφία», σχολίασε.

«Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε στη διάθεσή της, μέσα από μια διαδικασία πολύχρονης οικοδόμησης, έναν ήδη σχηματισμένο σκληρό πυρήνα μελών της οργάνωσης, που γνώριζαν τη μέθοδο του διπλού λόγου και της διπλής δράσης της οργάνωσης, της ταυτόχρονης “πολιτικής” δράσης σε συνδυασμό με την τέλεση εγκληματικών πράξεων. Ο πυρήνας αυτός των παλιότερων μελών ήταν κρίσιμος τόσο για τη μεταφορά της σχετικής “τεχνογνωσίας” στα νεότερα μέλη. Με αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής καθόρισε με απόλυτη επιτυχία ότι η κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέχτηκε τον Μάιο-Ιούνιο του 2012 προερχόταν από αυτόν τον σκληρό πυρήνα», τόνισε ο δικηγόρος.

Υπογράμμισε, δε, ότι από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εκτός του Ν. Μιχαλολιάκου, οι πέντε εξ αυτών είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της οργάνωσης (Γ. Γερμενής, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτ. Ματθαιόπουλος, Ι. Λαγός) και οι 6 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Χρ. Παππάς, Ελ. Ζαρούλια, Πολ. Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Ν. Μίχος, Παν. Ηλιόπουλος). Όσον δε αφορά τους υπόλοιπους 6 εκλεγέντες βουλευτές (Μ. Αρβανίτης, Δημ. Κουκούτσης, Κων. Μπαρμπαρούσης, Ν. Κούζηλος, Χρ. Αλεξόπουλος, Ευστ. Μπούκουρας) μπορεί να μην ήταν στον επιτελικό πυρήνα, ήταν όμως άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Μιχαλολιάκου, με πολύχρονη παρουσία στη Χρυσή Αυγή και δοκιμασμένοι στη δράση της οργάνωσης.

Ο Θ. Καμπαγιάννης υπογράμμισε ότι τον Μάιο του 2012 οι ομάδες κρούσης εντάχθηκαν στις τοπικές οργανώσεις της Χ.Α. ανά την Ελλάδα με το άνοιγμα γραφείων και τη μεθοδική οργάνωσή τους. Μέσα στα καθήκοντα του υπεύθυνου ασφαλείας ή πολιτικής δράσης ήταν η εκπαίδευση μελών, πρόσθεσε και διάβασε το αντίστοιχο κεφάλαιο από τον Κανονισμό Λειτουργίας των Τοπικών Οργανώσεων. Θύμισε, δε, όλα όσα ανέφεραν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα σχετικά με την ομάδα ασφάλειας στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας και αντιπαρέβαλε το αποδεικτικό υλικό με τους ισχυρισμούς τους.

Συγκεκριμένα, για την ασφάλεια της Νίκαιας ανέφερε ότι τα μέλη της καταχωρίζονται σε καταλόγους, είναι αποκλειστικά άρρενες αφού για την επιλογή τους παίζει ρόλο η σωματοδομή τους, «να είναι μάχιμοι». «Τα μέλη που κινητοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν σε άλμπουμ, με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους», πρόσθεσε ο δικηγόρος και εξήγησε ότι στα αντικείμενα του Καζαντζόγλου βρέθηκε η ταυτότητα του Δ. Αγιοβλασίτη επειδή εκείνη τη μέρα έφερε τη φωτογραφία της ταυτότητάς του προκειμένου να ενταχθεί στην ομάδα ασφαλείας της Τοπικής Νίκαιας.