Έκκληση να επιτραπεί στους δικηγόρους να παραστούν στη διαδικασία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής απηύθυνε η πρόεδρος της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη, επικαλούμενη και την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, που ζήτησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας να χορηγήσει κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους.

Ads

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής ενημέρωσαν το Δικαστήριο ότι μετά την άρνηση της πρωτοβάθμιας επιτροπής του ΔΣΑ να τους χορηγήσει άδεια προσέφυγαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή αδειών, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης θα αποφανθεί σχετικά αύριο Τετάρτη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, που είχαν επίσης υποβάλει αίτηση για να τους χορηγηθεί άδεια να παραστούν στη δίκη, αλλά ο σύλλογος δεν τη χορήγησε, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την απόπειρα να χρεωθεί η αποφυλάκιση Ρουπακιά στους απεργούς δικηγόρους.

Η δίκη διακόπηκε για την Πέμπτη

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, βγαίνοντας σήμερα από το δικαστήριο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Αν. Τζέλης υποστήριξε πως «η αποχή των δικηγόρων είναι απολύτως δικαιολογημένη λόγω της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και πρόσθεσε πως «θα έπρεπε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξει μια ευαισθησία και να χορηγήσει άδειες σε δίκες που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ads

Αναφερόμενος στην αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Μαρτίου, τόνισε πως οι δικηγόροι δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκισή του και πως «δεν θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά είναι θέμα ηθικής τάξεως να προχωρήσουμε μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ότι είναι κατηγορούμενοι», προσθέτοντας πως «εν μέρει οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γ. Ρουπακιά με καλύπτουν, αρκεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο».

Θέση για την αποφυλάκιση Ρουπακιά πήρε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία ανέφερε ότι η αποφυλάκιση του κατηγορουμένου ήταν αναπόφευκτη και πως δεν φταίει η αποχή των δικηγόρων.

«Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

»Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν, προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς τη μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΔΣΑ, τονίζοντας πως «όσοι αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ

«Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων.
Την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης. Στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι την έναρξη της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, που είναι περίπου 150, η ανάγνωση τεράστιου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας (cd), οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις εισαγγελέων και συνηγόρων. Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι, απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους.  Εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων.
Όσοι λοιπόν αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Νέα έκκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στον ΔΣΑ

Έκκληση στον πρόεδρο του ΔΣΑ να δοθεί άδεια στους δικηγόρους να συμμετάσχουν στη δίκη της Χρυσής Αυγής απηύθυνε εκ νέου, μέσω του Αlpha 989, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εν όψει και της αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά.

Η κ. Θάνου σημείωσε ότι τώρα, κατά το διάστημα της αποχής, οι φορείς της Δικαιοσύνης δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Αντίθετα θεωρώ, πρόσθεσε, ότι όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας και να μπουν στο περιθώριο όλα αυτά που δεν συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης για να μπορέσουν να επιταχυνθούν κυρίως αυτές οι μεγάλες δίκες, οι οποίες έχουν και σοβαρότητα και γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Διευκρίνισε πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται μόνο στην αποχή των δικηγόρων αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ. στα κενά των δικαστών.

«Δεν επρόκειτο να έχει περατωθεί η δίκη έως τις 18 Μαρτίου που λήγει η προσωρινή προφυλάκισή του» είπε η κ. Θάνου και τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώνονται οι δίκες εντός του 18αμήνου.

«Δεν θεωρώ ότι άργησε η δίκη. Και ο χρόνος της ανάκρισης ήταν εύλογος και η δίκη άρχισε κανονικά δηλ. από τον Απρίλιο του ‘15. Το κακό είναι ότι σε μια αίθουσα γίνονται τόσο πολλές δίκες ώστε υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Συμβάλλει στην αργοπορία και το χωροταξικό. Πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου αυτού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθυστέρηση μπορεί να συμβάλλουν και σε κίνδυνο αποφυλάκισης λόγω συμπληρώσεως του ορίου κρατήσεως και παραγραφής αδικημάτων. Γίνεται κάθε προσπάθεια από τους δικαστές και τους εισαγγελείς ώστε να ολοκληρώνονται οι δίκες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος, αν και μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη ότι συμμερίζεται τον πόνο και τη θλίψη της κ. Φύσσα αλλά δεν παρασύρεται από συναισθήματα. «Θα κάνω κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει κάποιο παρόμοιο φαινόμενο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και πρέπει να γίνουν πολλά» διαβεβαίωσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Δήμος Κορυδαλλού: Μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών

O Δήμος Κορυδαλλού επαναφέρει ξανά το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στο Εφετείο της Αθήνας, με αφορμή την παρέμβαση για το θέμα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων ο δήμος αναφέρει ότι η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ακατάλληλη για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης και, παρά το γεγονός ότι στο εφετείο Αθηνών διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε νέα αίθουσα, η μεταφορά της δίκης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.