«Παραμύθια» εφάμιλλα με το «νερό του Καματερού» ή τη «φραπελιά», χαρακτήρισε τα δισεκατομμύρια του Σώρρα που θα πλήρωναν τα δάνεια της χώρας, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους Δημήτρης Τσάκωνας, κατά τη διάρκεια της δίκης του επικεφαλής της οργάνωσης Ελλήνων Συνέλευσις ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Ads

Ο Δημήτρης Τσάκωνας καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Αρτέμη Σώρρα τονίζοντας επίσης ότι «άγνοια νόμου δεν υπάρχει για κανέναν. Ο ιδιώτης που πίστεψε τον Σώρρα και τους συνεργάτες του θα έπρεπε να ψάξει».

Ο μάρτυρας ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 2012, με τον Αρτέμη Σώρρα και τις υποσχέσεις του ότι θα εξοφλήσει τα δάνεια της χώρας και των οφειλετών του Δημοσίου και από τους πρώτους που επισήμως είδαν την απάντηση των αμερικανικών αρχών, ότι οι τίτλοι που επικαλούνταν ο βασικός κατηγορούμενος, ήταν ανύπαρκτοι. 

Ο Δημήτρης Τσάκωνας δέχθηκε ερωτήσεις προκειμένου να εξηγήσει γιατί η υπηρεσία του δεν απάντησε επίσημα στους ισχυρισμούς του Σώρρα ότι διαθέτει δισεκατομμύρια, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες που ενέδωσαν στον φορέα που ίδρυσε ο κατηγορούμενος.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνέστησε στις ελληνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν τέτοιες επιστολές να μην απαντούν ποτέ, πράγμα που έπραξαν «για να μην δοθεί άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας» με οποιονδήποτε επίσημο διάλογο.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, «από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται “funny money”, δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Αρτέμης Σώρρας είχε κοινοποιήσει την πρότασή του για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της χώρας μας, τόσο στον Οργανισμό που επόπτευε ο ίδιος, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενος τίτλους του αμερικανικού δημοσίου. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών Σώρρα, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να απαντά πως οι περίφημοι τίτλοι τους οποίους ισχυριζόταν ότι διέθετε δεν υπήρχαν.

«Ελέγξαμε το ύψος των έντοκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που ήταν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Bill Gates, με 80 εκατομμύρια δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των δεκατριών πλουσιότερων» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος χαρακτήρισε τη υποσχετική του βασικού κατηγορούμενου «παραμύθια, όπως “το νερό του Καματερού” ή η φραπελιά».

Ανέφερε μάλιστα, πως «η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνωμοσίας και για αυτό τα λέω αυτά».

Εισαγγελέας: Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι πρόκειται για το «νερό του Καματερού»;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας…

Υπεράσπιση: Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές για να προστατεύσετε τους πολίτες;

Μάρτυρας: Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενίας σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα…

Η δίκη συνεχίζεται.