Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του Αρτέμη Σώρρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ο επικεφαλής της «Ελλήνων Συνέλευσις» και οι συνεργάτες του δικάζονται για εγκληματική οργάνωση. Στη δίκη παρίσταται το Δημόσιο ως πολιτική αγωγή.

Ads

Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Ρήνος, που ερεύνησε το φαινόμενο Σώρρα- τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα- τον περιέγραψε στην κατάθεσή του ως έναν άνθρωπο που πάντα χρωστούσε, ήταν κατά καιρούς ιδιοκτήτης επιχειρήσεων χωρίς σημαντική αξία, αλλά εμπνεύστηκε ένα τραπεζικό κόλπο που σκόπευε να το πετύχει μέσα από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Η έρευνα του δημοσιογράφου ξεκίνησε το 2011 στην Αμερική, όταν ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίστηκε με έναν ακόμη- συγκατηγορούμενό του σήμερα- υποστηρίζοντας ότι διέθεταν χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. «Ποσό που έλεγαν πως προήλθε από την πώλησης μίας αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας διαστημικών καυσίμων στην αμερικανική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα τα επίμαχα χρεόγραφα, μη αποδεκτά από τις ΗΠΑ, δεν αξίζουν ούτε όσο το χαρτί που είναι τυπωμένα», κατέθεσε ο μάρτυρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στόχος των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τον κ. Ρήνο, ήταν να αποκομίσουν χρηματικά αλλά και πολιτικά οφέλη. «Απώτερος σκοπός ήταν η εξουσία. Κάποια στιγμή θα ήθελαν να πάρουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, κυρίως ήθελαν να κάνουν ένα τραπεζικό κόλπο. Βρήκαν εύφορο έδαφος σε χιλιάδες κόσμο. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα ήρθε με τον πολιτικό φορέα. 10.000 άτομα. Κάποιοι αν και μπορούσαν να πληρώσουν δεν το έκαναν και έχασαν τις περιουσίες τους τελικά. ‘Αλλοι που φώναζαν ότι ήταν λάθος, βαφτίστηκαν προδότες από το Σώρρα και εκδιώχθηκαν», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ads

Ο κ. Ρήνος αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπόθεση των εξωδίκων που παρείχε η «Ελλήνων Συνέλευσις» σε οφειλέτες με το οποίο ενημέρωναν τις δημόσιες αρχές πως την εξόφληση χρεών τους ουσιαστικά θα την διευθετήσει η οργάνωση με τα περίφημα 600 δισ. που διέθετε. «Τα γραφεία της Ελλήνων Συνέλευσις, που κάθε ένα ήταν μία ξεχωριστή ΜΚΟ, πλήρωναν 1.000 ευρώ για να λάβουν 100 εξώδικα. Δηλαδή 10 ευρώ το ένα. Αυτά στην συνέχεια τα πουλούσαν στον κόσμο, περίπου 30 ευρώ το καθένα. Έχω ακούσει και περίπτωση που κάποιος έδωσε 200 ευρώ για το εξώδικο», είπε ο μάρτυρας. .

Σύμφωνα με τον κ. Ρήνο με την δραστηριότητα της οργάνωσης και την αποδοχή που είχε σε αρκετούς οφειλέτες δημιουργήθηκαν τελικά τεράστια προβλήματα «καταστράφηκαν οικογένειες. Κάποιοι θεωρούσαν ότι ο Σώρρας ήταν ο γιος του Απόλλωνα που ερχόταν να τους σώσει. Υπήρχε επηρεασμός».