Με εξαιρετικά περιορισμένη δημοσιογραφική κάλυψη ξεκίνησε η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου την Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ads

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να γίνει σε μεγαλύτερη αίθουσα με στόχο τη δημοσιότητα της διαδικασίας καθώς και το αίτημα για την παρουσία φωτορεπόρτερ.

Η κάλυψη επιτράπηκε τελικά μόνο σε τέσσερις δημοσιογράφους, ενώ επιτράπηκε η είσοδος, ως παρατρητών, μόνο σε τρεις εκπροσώπους από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Παρατηρητήριο «ZackieOh Justice Watch», Διεθνής Αμνηστία, οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ).

Η Αννυ Παπαρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, επιχειρηματολογώντας επι του αιτήματος αλλαγής της αίθουσας ώστε να επιτραπεί η μεγαλύτερη δημοσιότητα της δίκης, τόνισε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της σημειώνοντας πως στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιτράπηκαν φωτογραφίες.

Ads

Στο αίτημα συναίνεσε η υπεράσπιση, η οποία όμως ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι υγειονομικοί κανόνες για την πανδημία. Υποστήριξε πως θα πρέπει η αίθουσα εκδίκασης να διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού της δικογραφίας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η στάση του κάθε κατηγορούμενου.

Στη συνέχεια η υπεράσπιση ζήτησε νέα αναβολή μέχρι την απόφαση για τους άλλους τέσσερες αστυνομικούς και τον διασώστη του ΕΚΑΒ, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Η οικογένεια ζητά την δίωξη και αυτών των πέντε επιπλέον προσώπων.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής.