Σε πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν οι δύο καταηγορούμενοι από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για τον θάνατο 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του στο λούνα πάρκ στο Ελληνικό επτά χρόνια πριν. Η ποινή τους είναι μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Ads

Το Εφετείο έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, όπως και πρωτόδικα για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο ενώ τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Εισαγγελέας: «Φέρει ευθύνες και ο Δήμος»

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ωστόσο, σημείωσε στην αγόρευσή της ότι υπάρχουν και τεράστιες ευθύνες του Δήμου, αναφέροντας πως «με πλήρη ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα». Η εισαγγελική λειτουργός μίλησε για τις ευθύνες των κατηγορούμενων αναφέροντας ότι επαφίονταν μόνο στην στην «τύχη» και δεν έλαβαν τα μέτρα ασφάλειας που όφειλαν.

Ads

«Ειπώθηκε πως εάν δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, δεν θα το λειτουργούσαν, προέκυψαν οι ελλείψεις, ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας».

Δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με μάρτυρα, τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα. «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμά του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, τίποτα.Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια.Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά».

Αντίδραση γονέων: «Δε είχε καν αισθήσεις όταν τον βγάλανε»

Ο πατριός του άτυχου 13χρονου καταθέτοντας στο δικαστήριο ξέσπασε σε κλάματα την ώρα που περιέγραφε τις μοιραίες στιγμές. «Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη αέρας τα παιδιά.». Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γάμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει» κατέθεσε.

«Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου. Ήμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με το γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά» περιέγραψε τονίζοντας πως ήταν ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας.

«Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμά του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος. Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια. Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της» κατέθεσε συγκλονισμένος.

Όπως κατέθεσε η μάνα του παιδιού: «Ξαφνικά φωνάζω στον σύζυγο “Μιχάλη ένας αέρας”, βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά, έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου. Εκεί ήταν θανάσιμος ο τραυματισμός του παιδιού. Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα. Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».