Δίκες εξπρές ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή, για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη και είναι προγραμματισμένες να δικαστούν μετά τις 21.6.2021.

Ads

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ώρες σε δημόσια διαβούλευση. Σκοπός του νομοσχεδίου οι νέες ρυθμίσεις να αποδώσουν οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό 37.000 υποθέσεων από τις συνολικά 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες και έχουν λάβει δικάσιμο για μετά το 2021.

Συγκεκριμένα, οι βασικοί πυλώνες των παρεμβάσεων που επιχειρούνται με τις νέες διατάξεις προβλέπουν :

Ads
  1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.
  2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.
  3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.