Πρόστιμο 1.000 ευρώ επέβαλε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ασέβεια σε απόφαση της Δικαιοσύνης από το υπουργείο του.

Ads

Όπως δημοσιεύει το documentonews.gr, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνούνταν να συμμορφωθεί σε δικαστική απόφαση του 2011. Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 628/2021 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε στις 10 Μαΐου 2021.

Το Διοικητικό Εφετείο κατά το 2011, είχε δικαιώσει αστυνομικό που είχε προσφύγει καθώς είχε αποκλειστεί από την εισαγωγή στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ λόγω του ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν πέραν των προβλεπόμενων ορίων. Το Διοικητικό Εφετείο με απόφαση του ακύρωνε τον αποκλεισμό του και ζητούσε στην απόφαση του να δώσει κανονικά εξετάσεις και εάν τις περάσει να φοιτήσει στις σχολές της αστυνομίας ως υποψήφιος αστυφύλακας. Ο υποψήφιος πέρασε στη Σχολή και αποφοίτησε το 2015 με το βαθμό του αστυφύλακα.

Το 2019 με το υπ’ αριθμόν 1677/2019 πρακτικό του Συμβουλίου κρίθηκε ότι το υπουργείο θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση του 2011 και έπρεπε να καταβληθούν αναδρομικά στον αστυνομικό. Αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση του Δικαστηρίου: «Η συμμόρφωση της Διοίκησης είναι πλημμελής λόγω της μη καταβολής αναδρομικών αποδοχών στον αιτούντα…».

Ads

Στην απόφαση καλείτο ο υπουργός προσωπικά να συμμορφωθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Αντί να συμμορφωθεί ο υπουργός, έστειλε έγγραφο η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου προς στο Διοικητικό Εφετείο που ζητούσε τρίμηνη προθεσμία «προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην υπηρεσία για την αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών».

Μάλιστα μέχρι και σήμερα ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν έχει συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Εφετείο να του επιβάλει το πρόστιμο. «Ο καθ ου υπουργός εξακολουθεί αδικαιολογήτως να μην συμμορφώνεται προς την 2560/2011 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών» αναφέρει η δικαστική απόφαση. Τονίζεται επίσης ότι «η μη συμμόρφωση (του υπουργού) κρίνεται από το Συμβούλιο ως προφανώς αδικαιολόγητη».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανιζόμενος να αναζητεί τη βοήθεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την πάταξη της εγκληματικότητας και ορθώς πράττει, την ίδια στιγμή απαξιώνει την ελληνική Δικαιοσύνη όταν καλείται να καταβάλλει ποσό 1.000 ευρώ, επειδή αδικαιολογήτως αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση. Ας εκτιμήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον επισκέπτη του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέση του τελευταίου για την ελληνική Δικαιοσύνη», τονίζει σε δήλωση του ο δικηγόρος του αστυνομικού,  Γιάγκος Λαμπίρης στο documentonews.gr που ανέδειξε το θέμα.