Οι δικαστικές ενώσεις εξέφρασαν την διαφωνία τους σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την ρύθμιση που φέρνει γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών, ζητώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα την απάλειψη της επίμαχης διάταξης.

Ads

Συγκεκριμένα, οι δικαστικές ενώσεις αναφέρθηκαν στο άρθρο 40 στο σχέδιο νόμου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών κατά το οποίο προβλέπεται η βαθμολόγηση των εν ενεργεία δικαστικών, αφού προηγηθεί η παρακολούθηση υποχρεωτικών επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για ρύθμιση που επιφέρει πλήγμα στη δικαστική ανεξαρτησία . Παράλληλα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ξεκαθάρισε ότι «Ο δικαστής κρίνεται από τις αποφάσεις και τα βουλεύματά του». Επιπλέον, αυστηρή κριτική για την συγκεκριμένη διάταξη άσκησαν και η Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και οι Δικαστικοί Λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις ότι «αν οχυρώνεται κάποιος πίσω από μια συνδικαλιστική άποψη ή μια στείρα άρνηση, τότε η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο», ενώ πρόσθεσε σχετικά με την αξιολόγηση ότι « πρόκειται για αξιολόγηση παρακολούθησης επιστημονικών σεμιναρίων που γίνονται επί οκτώ μέρες μέσα σε οκτώ χρόνια και όχι αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών».

Ads

Επίσης, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την Εθνική Σχολή Δικαστών τοποθετήθηκε και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το «Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αντιθεσμικό κρεσέντο».

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι «Ήδη, η χώρα διασύρεται διεθνώς, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και επισημαίνει σε επιστολή της ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται έξω από το κεκτημένο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Τέλος, στην δήλωση του καταλήγει ότι «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει έστω και τώρα να ακούσει τις Ενώσεις Δικαστών και την Αντιπολίτευση, να σταματήσει τους πειραματισμούς και τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης και να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις μέσω των οποίων επιδιώκει να συστήσει ένα μοντέλο διαχρονικής καταστολής του ελεύθερου φρονήματος και της ανεξαρτησίας των Ελλήνων δικαστών».