Καθώς τα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συνέβη με την υπόθεση του 34χρονου μετανάστη από τη Νιγηρία παραμένουν πολλά – και επιτείνονται ακόμη περισσότερο από τις καταγγελίες της συζύγου του θανόντος και οργανώσεων, δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα λάβουν χώρα σήμερα, Πέμπτη 21/2, έξω από το Α.Τ. Ομόνοιας.

Ads

Στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τον Σύλλογο Αφρικανών Γυναικών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον βουλευτή και συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Ψυχογιό, βρέθηκε την Τρίτη 19/2στο Α.Τ. Ομόνοιας, ενημερώθηκε για το στάδιο όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εν λόγω υπόθεση και συζήτησαν τη γενικότερη λειτουργία του «αμαρτωλού» Α.Τ. Ομόνοιας, επισημαίνοντας τις «σκιές» και τις παραβιάσεις στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους – δικαίου που έχουν κατά καιρούς σημειωθεί στο συγκεκριμένο Τμήμα.

Στις 13:00 οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου μπροστά στο Α.Τ. Ομόνοιας από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά και την Πανελλαδική Δικτύωση Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Συλλογικοτήτων.

Ads

«Ακόμα και τώρα οι «εξηγήσεις» της αστυνομίας δεν δίνουν καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πως και το γιατί πέθανε ένας άνθρωπος που μεταφέρθηκε στο τμήμα για έλεγχο στοιχείων. Ένας άνθρωπος που βγήκε από το σπίτι του το πρωί και δεν γύρισε ποτέ. Γιατί;», τονίζεται στο κάλεσμα όπου γίνεται λόγος για δολοφονία του Εμπουκά και υπενθυμίζεται επίσης ότι το εν λόγω Α.Τ.  «έχει μεγάλη ιστορία και η λίστα των θυμάτων και των περιστατικών του είναι ατελείωτη. Τα βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθημερινή πρακτική και φαινόμενα των αστυνομικών τμημάτων και ειδικά εκείνου της Ομόνοιας».

Τι ανέφερε η ΓΑΔΑ

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται την ώρα που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αιτίες και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε σκοτώθηκε ο Εμπουκά και ενώ ακόμα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας η ιατροδικαστική έκθεση.

«Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνας, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, για τον θάνατο 34χρονου Νιγηριανού στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας δεν προκύπτει αστυνομική βία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, το βράδυ της Δευτέρας 18/2 η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Η ΓΑΔΑ σημειώνει ακόμη: «Ο αλλοδαπός, υπήκοος Νιγηρίας, προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση της δικαστικής του ταυτότητας, στις 11:30 της 8ης Φεβρουαρίου 2019. Κατά τον χρόνο παραμονής του στον χώρο αναμονής του αστυνομικού τμήματος έχασε τις αισθήσεις του, χωρίς προηγουμένως να έχει εκφράσει κάποια αδιαθεσία στους αστυνομικούς. Άμεσα κλήθηκε και προσήλθε, περίπου στις 12:20, προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β, οπότε διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Αναμένονται από την ιατροδικαστική υπηρεσία τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου».

Τα ερωτήματα

Η υπόθεση προκαλεί εύλογα ερωτήματα: ενώ η οικογένεια του Εμπουκά, από την πρώτη στιγμή άρχισε να τον αναζητά παντού χωρίς κανένα αποτέλεσμα και η γυναίκα του άτυχου μετανάστη πήγε στο Α.Τ. της Ομόνοιας να ρωτήσει αν η αστυνομία ξέρει κάτι, οι αστυνομικοί του τμήματος ενώ ήξεραν τι είχε γίνει, δεν έδωσαν καμία πληροφορία, και στο τέλος είπαν στη γυναίκα ότι «αφού περάσουν 24 ώρες ελάτε να κάνετε δήλωση εξαφάνισης». Την ίδια ημέρα το απόγευμα η αστυνομία του ίδιου τμήματος τηλεφωνικά ενημέρωσε τον δικηγόρο της οικογένειας ότι ο Εμπουκά πέθανε και ότι η σωρός του έχει μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Με λίγα λόγια, η αστυνομία παρά τις ανησυχίες της οικογένειας, για παραπάνω από 24 ώρες έκρυψε το θάνατο του Εμπουκά από την οικογένεια του.