Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνουν πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του tvxs. Δυστυχώς, ο Ιούλιος του 2022, με τις 355 νέες απώλειες της τελευταίας εβδομάδας, αποδεικνύεται ο πιο φονικός  θερινός μήνας από την έναρξη της πανδημίας.

Ads

Με 51 ανθρώπους ημερησίως να χάνουν τη ζωή τους, οι απώλειες του Ιουλίου 2022 ανέρχονται σε 1.114. Το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» αποτυπώνεται και στο παρακάτω διάγραμμα του ΕΟΔΥ, για την εβδομαδιαία κατανομή των θανάτων. Η  τελευταία εβδομάδα δείχνει την άνοδο της καμπύλης.

image

Για τους έγκυρους παρατηρητές των εξελίξεων, το αρνητικό ρεκόρ ήταν απολύτως προβλέψιμο.  Στις 12/7 ο συνεργάτης μας Αρης Πανταζάκης πρόβλεπε:

Ads

«Ο μήνας του ανασχηματισμού, ο Αύγουστος, προβλέπεται ότι θα μπει με περισσότερες από 31.000 απώλειες και θα βγει μάλλον με το 32 ή ακόμη και με το 33 μπροστά! Σίγουρα πάντως στις αρχές Αυγούστου οι ημερήσιες απώλειες θα υπερβαίνουν σταθερά τους 50. Η θνητότητα του φετινού θερινού κύματος που θα κορυφωθεί μέσα στον Αύγουστο θα υπερβεί την περυσινή..».

Τα χθεσινά κακά νέα προκαλούν όμως ένα καίριο ερώτημα. Συγκρίνοντας έναν παλιότερο μήνα με τον ίδιο περίπου ημερήσιο αριθμό απωλειών, με τον Οκτώβριο του 2021 παραδείγματος χάριν, διαπιστώνει ότι οι διασωληνωμένοι ήταν τότε 257% περισσότεροι, δηλαδή 354 κι όχι 138 όπως σήμερα.

Ποιος είναι ο λόγος του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού διασωληνώσεων, σε μια περίοδο που το σύστημα των εντατικών μονάδων δεν πιέζεται; Ποιος και γιατί κράτησε -και κρατάει- αυτούς τους ανθρώπους εκτός ΜΕΘ; Μήπως πρέπει να ρωτήσει κάποιος από την αντιπολίτευση;