Στην ακύρωση των δύο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, προχώρησε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση της ΔΕΗ που οδηγεί σε άνοδο της τάξης του 7% στην τιμή της μετοχής.

Ads

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης μπορεί μεν να υπάρχει αδυναμία των υπόλοιπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή να έχουν πρόσβαση στο λιγνίτη, ωστόσο για αυτή την κατάσταση ευθύνεται όχι η ΔΕΗ αλλά η Ελληνική Δημοκρατία, που δεν προχώρησε στη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως. Και ως εκ τούτου το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν στοιχειοθετείται η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ.
 
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιγνίτη στην Ελλάδα, και άρα μπορεί να κρατήσει όλα τα εργοστάσια παραγωγής που διαθέτει. Το επιχείρημα των Ευρωπαίων δικαστών ήταν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 3,2 δισ. τόνοι λιγνίτη, ενώ η ΔΕΗ έχει αποκλειστικά δικαιώματα μόνο για τα 2 δισ. τόνους, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευθούν εάν θέλουν τα υπόλοιπα.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό «Κατά το ΓΔΕΕ η Επιτροπή όφειλε να εξετάσει το ζήτημα αν η ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των επιχειρηματιών και η συνακόλουθη νόθευση του ανταγωνισμού είναι αποτέλεσμα κρατικού μέτρου. Κατ’ ακολουθία, η Επιτροπή δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να προσδιορίσει και να αποδείξει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεως στην οποία το επίμαχο κρατικό μέτρο οδήγησε ή μπορούσε να οδηγήσει την προσφεύγουσα».
 
ΔΕΗ: Απόφαση ορόσημο
 
Ορόσημο για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού χαρακτηρίζει η ΔΕΗ τις αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Οι αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμφίβολα αποτελούν ορόσημο για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και διαφοροποιούν σημαντικά τους όρους και τον τρόπο του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς», αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της.
 
Τονίζει, παράλληλα, πως παραμένει σταθερή στη θέση της υπέρ της περαιτέρω απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, «η οποία πρέπει να γίνει με αυστηρό σεβασμό των κανόνων Δικαίου, να υπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της αγοράς ηλεκτρισμού (χονδρεμπορική και λιανική), με γνώμονα το συμφέρον του τελικού καταναλωτή και της οικονομίας που αποτελεί και βασική απαίτηση του Μνημονίου».
 
«Είναι αυτονόητη η συνέχιση της συνεργασίας μας με την Πολιτεία και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης και βιώσιμης λύσης για τη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα», καταλήγει η Επιχείρηση στην ανακοίνωσή της.
 
Την απόφαση χαιρέτισε και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο «απέρριψε τις κατάφωρα άδικες για τη ΔΕΗ» αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταβίβαση λιγνιτικών της μονάδων.
 
«Είναι προφανές, ότι οι αποφάσεις αυτές ματαιώνουν τις ανομολόγητες σκέψεις κάποιων να αρπάξουν περιουσία του ελληνικού λαού για ένα κομμάτι ψωμί και δικαιώνεται η στάση μας να καταγγείλουμε όλες αυτές τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια», υποστηρίζει η Ομοσπονδία. Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που μπορεί και οφείλει να αναλάβει για την προστασία της επιχείρησης του ελληνικού λαού, από τις λυσσαλέες επιθέσεις που εκδηλώνονται σε βάρος της».