Την υπογραφή της έβαλε τελικά, μετά τις αντιδράσεις, η Ελλάδα στην κοινή δήλωση 13 κρατών-μελών της ΕΕ καταγγέλοντας την Ουγγαρία για τον πρόσφατο νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών. Η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική για την καθυστέρησή της να συνυπογράψει τη σχετική δήλωση σε έναδειξη αντίδρασης στο νέο νόμο του Βίκτορ Όρμπαν. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι προ λίγων ημερών, με πλειοψηφία 157 ψήφων και τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, ψηφίστηκε στην ουγγρική Βουλή ο επίμαχος νόμος που ουσιαστικά απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, βάζοντας στο στόχαστρο βιβλία, διαφημίσεις, σειρές και ταινίες.

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Καθυστέρηση ελληνικής αντίδρασης

Ο νόμος ξεσήκωσε 13 χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και την Πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τον Βέλγο Πρωθυπουργό για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου, χαρακτήρισε «ντροπή» τον ουγγρικό νόμο.

Η δήλωση υπεγράφη από 13 χώρες μετά από πρωτοβουλία του Βελγίου, (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία και Ισπανία) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια υπέγραψε και η Ιταλία, αλλά όχι η Ελλάδα.

O Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποστηρίζει πως η χώρα μας «μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης».

Η αξιωματική αντιπολίτευσης, στο μεταξύ, εγκαλούσε την κυβέρνηση ζητώντας να μάθει γιατί «τηρεί σιγή ιχθύος, για άλλη μια φορά σε θέματα δικαιωμάτων. Γιατί δεν υπέγραψε την δήλωση καταδίκης των χωρών της ΕΕ για την Ουγγαρία η Ελλάδα; Γιατί συνεχίζει να κλείνει το μάτι στις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της ΕΕ και στα πιο συντηρητικά ακροατήρια εντός Ελλάδος;»

Δεν κάνουμε συμβιβασμούς

Πάντως, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους να γράψουν επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας την ανησυχία πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή.  «Αυτό το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι ντροπή. Έχω δώσει εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους να στείλουν επιστολή για να εκφράσουμε τις νομικές μας ανησυχίες πριν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο», δήλωσε και πρόσθεσε: 

«Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει σαφώς διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτές τις αρχές. Το έχω ξαναπεί: Πιστεύω σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου είστε ελεύθεροι να είστε αυτό που είστε και να αγαπάτε όποιον θέλετε. Πιστεύω σε μια Ευρώπη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα», συμπλήρωσε.
«Θα χρησιμοποιήσω όλες τις εξουσίες της Επιτροπής για να διασφαλίσω ότι τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ΕΕ είναι εγγυημένα. Όποιοι κι αν είναι και όπου κι αν ζουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε.