Πειθαρχικές ποινές για «παραπτώματα» που παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές εποχές, επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ευρυτανίας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής, που βλέπει βαθύτερα κίνητρα στην πρωτοφανή αυτή τακτική.

Ads

Σε κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας σημειώνεται, ότι ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ευρυτανίας, Λουκάς Δημητρίου, «με πληθώρα πειθαρχικών διώξεων ενάντια σε εκπαιδευτικούς, με προκαταρκτικές έρευνες και πειθαρχικές ποινές που έχει δρομολογήσει και επιβάλλει σε εκπαιδευτικούς, αποδιοργανώνει και υπονομεύει συστηματικά την λειτουργία των  μικρών και ευάλωτων σχολείων της Ευρυτανίας, με απώτερο στόχο, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί και γονείς, να φθάσει στην λύση του κλεισίματος για κάποια από αυτά μέσα από υπηρεσιακό δρόμο, αφού δεν έχει την ευθύτητα και το πολιτικό θάρρος να  αναλάβει την ευθύνη της πρότασης για κλείσιμο με πολιτικούς όρους».

Οι συλλογικοί φορείς των καθηγητών διακρίνουν «στοχοποίηση μικρών σχολείων όπως το ΕΠΑΛ της Δυτικής Φραγκίστας με πολιορκητικό κριό τις “δήθεν” παραβιάσεις του υπαλληλικού κώδικα από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εκεί και για ήσσονος σημασίας ζητήματα», που «κατατείνει όχι στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου αλλά στην ευθεία υπονόμευσή του και στο άνοιγμα του δρόμου για το κλείσιμό του, αφού προσπαθεί να αποδείξει ότι το μικρό αυτό σχολείο λειτουργεί παράνομα. Ταυτόχρονα ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει αυτό, τιμωρώντας και διασύροντας  εκπαιδευτικούς που υπηρετούν και προσφέρουν για χρόνια εκεί, στερείται ηθικού προσήμου».

Ετσι, ο Διευθυντής, σύμφωνα με τις ΕΛΜΕ, «προβαίνει σε πειθαρχικούς ελέγχους και σε επιβολή πειθαρχικών ποινών που αν ανατρέξουμε στο απώτερο παρελθόν, δύσκολα θα βρούμε, τόσο στην Ευρυτανία όσο και πανελλαδικά. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου άσκησης των καθηκόντων του, ότι όσοι πειθαρχικοί έλεγχοι και ποινές έχουν επιβληθεί  κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά, δεν έχουν επιβληθεί στην Ευρυτανία ούτε από το 1974 και μετά. Ενδεικτικά: τιμωρεί εκπαιδευτικό επειδή δεν εκκλησιάστηκε και μάλιστα σε μέρα Αργίας!!! ενώ περικόπτει μεροκάματο άλλου καθηγητή αναπληρωτή επειδή δεν παραβρέθηκε στο σχολείο της διάθεσής του, την ημέρα που ο εκπαιδευτικός είναι συνοδός εκδρομής (με υπογεγραμμένη απόφαση του ιδίου του ΔΔΕ) με το σχολείο τοποθέτησής του!!!.».

Ads

Όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους όλα τα σωματεία Στερεάς Ελλάδας (ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας), ο τρόπος αυτός άσκησης των καθηκόντων του εν λόγω Δ/ντή ό οποίος σημειωτέον ότι είχε την ίδια τακτική και συμπεριφορά κατά το παρελθόν ως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, “εκτιμούμε ότι δεν συνάδει με το δημοκρατικό ήθος άσκησης εξουσίας από τα υπηρεσιακά στελέχη και βεβαίως με το “δέον γενέσθαι” που έχουμε συνηθίσει επί δεκαετίες στον ευαίσθητο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας”.

Οι ΕΛΜΕ καλούν τον  Περιφερειακό Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστο Δημητρίου, αλλά και το ΥΠ.Π.Ε.Θ. τους τοπικούς φορείς αλλά και τους τοπικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης, να τοποθετηθούν αν εγκρίνουν και αν συνυπογράφουν τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές από ένα υπηρεσιακό στέλεχος που για να εγγράψει προσωπικές υποθήκες, υπερβαίνει εαυτόν και γίνεται “βασιλικότερος του βασιλέως” .