Με 5 μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στη νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs. Καθηλωμένο στο 4,9 % το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ/Ελιά, καθώς το «δίλημμα Βενιζέλου» (αν η Ελιά δεν πάρει ένα ικανοποιητικό ποσοστό αποχωρούμε από την κυβέρνηση) δεν φαίνεται  να συγκινεί την κοινή γνώμη. Στα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πεποίθηση της πλειοψηφίας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση» καθώς και ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερη από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αλλά στο ερώτημα αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει πολιτική αστάθεια στη χώρα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες.
 

Ads

Από τους πολίτες που δέχθηκαν να πάρουν μέρος στην δημοσκόπηση τα 3/4 θεωρούν τις ευρωεκλογές πολύ και αρκετά σημαντικές. Σίγουροι ότι θα ψηφίσουν δηλώνουν το 85% των ερωτηθέντων ενώ μάλλον θα ψηφίσει το 10%. Από τα ζητούμενα των δημοσκοπήσεων είναι η εκλογική συμπεριφορά (αποχή, αντισυστημική ψήφος ή κάτι άλλο) όσων δεν δέχονται να  πάρουν μέρος στις έρευνες.

image

image
 
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται αλλά οι θολές και συχνά αντιφατικές δημοσκοπήσεις έχουν μειώσει την διαφορά για την παράσταση νίκης.

Ads

image
 
Τα καλά νέα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι το 51% συμφωνεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση (39% των ερωτηθέντων διαφωνούν) και επίσης ότι το 48% διαφωνεί ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερη από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (το 39% συμφωνεί).

image

image

 
Επίσης το 50% διαφωνεί ότι από μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει η οικονομία (40% συμφωνεί)

image
 
Στην ερώτηση της πολιτικής αστάθειας το 48% διαφωνεί ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα φέρει πολιτική αστάθεια, ενώ το 46% συμφωνεί.

image
 
Στην πρόθεση ψήφου το 25,3% ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ να υπολείπεται 5 μονάδες (20,3%) ενώ μειώνεται και το ποσοστό των αναποφάσιστων (13,3%). Η Ελιά διατηρείται σε συνθήκες… θερμοκηπίου, γεγονός που αν εκφραστεί και εκλογικά ίσως σημάνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ποτάμι και Χρυσή Αυγή διεκδικούν την τρίτη θέση, αλλά με μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για το Tvxs, 15 μέρες πριν.  Αντίθετα ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ κερδίζουν από μια μονάδα.

image

image

image

image

 
Τέλος στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται στις 5,5 μονάδες.

image

image

image

 
* Αύριο: Πρόθεση ψήφου και εκτίμηση εκλογικής επιρροής σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών. Η πολιτική συγκυρία και το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα. Πρέπει  το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν η Ελιά δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές;

image