Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε αναφορικά με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προβλέπει την άρση του αξιόποινου των πράξεων ορισμένων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με αρκετούς να τη συνδέουν με απόπειρα απαλλαγής του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά και του αδελφού του αντινομάρχη, Διονύση. Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα τη συνέδεαν με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, για πεπραγμένα του στον δήμο Αμαρουσίου.

Ads

Συγκεκριμένα, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) προβλέπει ότι «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Ωστόσο συζητήθηκε και το γεγονός πως πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Αντίθετα καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Μιλώντας στο Τvxs.gr κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η τροπολογία αφορά εντολές ενταλμάτων, και όχι κάτι άλλο, εγκεκριμένων από διπλό προληπτικό έλεγχο από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ). Αυτό σημαίνει πως οι υπάλληλοι και οι αιρετοί την ώρα που υπέγραφαν καλοπίστως (όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση), είχαν μπροστά τους διπλή έγκριση και άρα η τροπολογία, όπως υπογραμμίζουν, λειτουργεί ως φίλτρο, ώστε υπάλληλοι και αιρετοί να μην διώκονται για νόμιμες υπογραφές τους για τις οποίες είχαν λάβει την παραπάνω διπλή έγκριση από ΥΔΕ και ΕΣ.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως δεν περιλαμβάνονται υποθέσεις όπως απιστία, πλαστογραφία, απάτη, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση, παράβαση καθήκοντος ή άλλα αδικήματα που βρίσκονται σε έλεγχο από την ελληνική δικαιοσύνη και εμπεριέχουν δόλο. Επιπλέον κανένας άλλος φορές, πλην του Δήμου Αθηναίων, δεν διαθέτει τον απαιτούμενο διπλό έλεγχο. Βάσει των παραπάνω σημειώνουν πως καθώς «οι περιφέρειες ελέγχονται από την Υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου και οι δήμοι από το ελεγκτικό συνέδριο», δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση του «διπλού ελέγχου» και άρα «υποθέσεις που αναφέρουν δημοσιεύματα πρώην Νομαρχών και πρώην Δημάρχων που ερευνώνται ή διώκονται εμπίπτουν στην απόλυτη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης και δεν επηρεάζονται από την τροπολογία». 

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μετά τον θόρυβο και την αναστάτωση που έχει προκληθεί, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει με διευκρινίσεις και με κατηγορηματικό τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τη διαφάνεια και την απονομή δικαιοσύνης, ενώ καλούνται και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν. Υπενθυμίζοντας δε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει δημόσια σχέδιο τροπολογίας διασαφηνίζει τον λόγο και τον ρόλο της εν λόγω ρυθυμισης, διαμηνύουν πως «δεν θα ανεχτεί και δεν θα κλείσει το μάτι σε χαριστικές διατάξεις».