Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωση πως από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και οι υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή το παιδί τους -που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως ισχύει, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν-  έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Ads

 
Παράλληλα το υπουργείο στην ανακοίνωσή τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρει πως οι παραπάνω υπάλληλοι θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
 
Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει το πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση με τις εξαιρέσεις και τις διευκρινίσεις: 

 

Ads

Εν τω μεταξύ απορρίφθηκε την Τρίτη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα που κατέθεσαν 89 σχολικοί φύλακες του κεντρικού δήμου με το οποίο ζητούσαν να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας και να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να κριθεί στην ουσία της η υπόθεση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης εξετάστηκε ως μάρτυρας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των σχολικών φυλάκων. «Αυτήν την περίοδο έχουν σημειωθεί πολλοί βανδαλισμοί σε σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης. Σκεφτείτε τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι απλοί φύλακες. Έχουν προσωπική σχέση με τα παιδιά. Είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι» σημείωσε ο δήμαρχος.

Οι σχολικοί φύλακες τόνισαν πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς τους και απέρριψε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν στην εργασία τους. Σημειώνεται πως η υπόθεση θα εκδικαστεί επί της ουσίας στις 31 Οκτωβρίου.