Διευκρινίσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στις περιοχές της Σούδας και του Χαλκειούς για ζημιές που προκλήθηκαν από την παρουσία προσφύγων και μεταναστών περιέχει η επστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον αντιπεριφερειάρχη Χίου.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στην επιστολή αναφέρεται ότι από τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προέκυψε ότι υπήρχαν δαπάνες που δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν, είτε διότι ήταν αυθαίρετη η αναφορά τους (όπως για «διάφορα οινοπνευματοειδή» ή «σέλλες») είτε διότι αφορούσαν ζημιές που καλύπτονται από ασφάλεια.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι το υπουργείο προωθεί διάταξη σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με την οποία επιχορηγείται ο δήμος Χίου με το ποσό που αντιστοιχεί στην καταβολή των αποζημιώσεων στους κατοίκους, όπως αυτές προκύπτουν από καταγραφή του δήμου Χίου, αλλά με τις παραπάνω εξαιρέσεις. Τα χρήματα θα προέλθουν από πιστώσεις του υπουργείου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Χίου έχει επιχορηγηθεί κατά τα έτη 2015 και 2016 με τα ποσά των 250.000 και 400.000 ευρώ αντίστοιχα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών.

Ads