Τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε, δεν εξετάστηκε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για διευκρινιστικές ερωτήσεις των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι.
Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εurogroup οι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και μάλιστα στο ασφαλιστικό για να ανοίξει ο δρόμος για την αξιολόγηση προτού ο χρόνος πιέσει τη ρευστότητα.

To Eurogroup ζήτησε στοιχεία και πληροφορίες που θα επιτρέψουν στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

image

Ads

Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος Eurogroup: Στη συμφωνία του καλοκαιριού υπάρχει και η συμμετοχή του ΔΝΤ 

Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό είναι ουσιώδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η συνολική συζήτηση για το χρέος μπορεί να κρατήσει μήνες. Στη συμφωνία του καλοκαιριού υπάρχει και η συμμετοχή του ΔΝΤ που δια του κ. Τόμσεν τονίζει ότι προτίθεται να παραμείνει στο Πρόγραμμα. Να σταματήσει η πολιτική επιρροή στο δημόσιο και να αποπολιτικοποιηθούν οι διοικήσεις των τραπεζών.

image

Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών: Ταχεία πρόοδο στο ασφαλιστικό

«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.

Κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον “δρόμο” των μεταρρυθμίσεων – επιτεύχθηκαν πολλά – στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό.

Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ»

Κλάους Ρεγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης: «Καμπανάκι »για τη ρευστότητα τον Φεβρουάριο

Είναι επείγον να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί σύντομα επειδή το θέμα της ρευστότητας θα αρχίσει να πιέζει τους επόμενους μήνες. Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.

Σημείωσε δε ότι η κατάσταση της ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο, ενώ στάθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις.