Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Υγείας όσον αφορά τη προσέλευση στα οδοντιατρεία μετά το αρχικό αλαλούμ που προκλήθηκε από τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις έντονες αντιδράσεις των οδοντιάτρων.

Ads

Σημειώνει πως δεν απαιτούνται εργαστηριακοί έλεγχοι για κορονοϊό εκτός από τις περιπτώσεις επεμβατικών ή οδοντιατρικών που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα. Παράλληλα δίνει διευκρινίσεις και για τους συνοδούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο: 

Οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για covid-19, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Ads

Την ίδια στιγμή σχετικά με τους συνοδούς, αναφέρεται:

Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.