Την άρση των νομοθετικών εμποδίων τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες που θέλουν να αμφισβητήσουν τον ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική πράξη ζητούν οι Διοικητικοί Δικαστές της χώρας.

Ads

Σε μία ανακοίνωση με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, οι Διοικητικοί Δικαστές  διαπιστώνουν «ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους».

Όπως επισημαίνουν η προϋπόθεση της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια ΔΟΥ, συνιστά εμπόδιο για έναν πολίτη που οφείλει λίγα χρήματα και συνεπώς δεν τον συμφέρει ή δεν έχει τη δυνατότητα να συλλέξει μόνος του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται. βασικό εμπόδιο αποτελεί και η ύπαρξη παραβόλου, διευκρινίζοντας ότι για οικονομικά αντικείμενα έως 3.000 ευρώ πολλές φορές τα έξοδα παραβόλου και δικηγόρου μπορεί να είναι μεγαλύτερα από την ευδοκίμηση μιας προσφυγής.
    
Για να παρακαμφθούν αυτά τα εμπόδια και να ανοίξει ένας εύκολος δρόμος νομικής αμφισβήτησης φορολογικών πράξεων προτείνουν λοιπόν να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για χρηματικό αντικείμενο μέχρι 3.000 ευρώ και επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις και να μην είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου.