Διευκολύνσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, στη βάση της άμεσης αποδέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού τους εφόσον έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, εξετάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ήδη διερευνητικές συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να αρθούν οι σημερινές στρεβλώσεις του συστήματος και οι πολλές προϋποθέσεις που τίθενται για την αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού.

Όπως αναφέρουν κύκλοι που μετέχουν στις συζητήσεις, εάν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία 10.000 ευρώ και δεν το εξυπηρετεί, θα επιδοθεί εντολή κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού. Εάν στον λογαριασμό υπάρχουν 1.000 ευρώ, το ποσό αυτό θα αποδοθεί στην εφορία και ο λογαριασμός θα παραμείνει δεσμευμένος έως ότου αποπληρωθεί το σύνολο του χρέους.

Τώρα μελετάται, εφόσον ο φορολογούμενος ενταχθεί σε ρύθμιση της οφειλής και είναι συνεπής ως προς την εξυπηρέτησή της, να αποδεσμεύεται άμεσα κάθε μήνα ένα ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό του.

Ads

Το ότι αναζητούνται λύσεις για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, προανήγγειλε ουσιαστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στη συνάντησή του χθες με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, «επεξεργαζόμαστε λύσεις για το πώς θα βρούμε έναν τρόπο οι συμπολίτες μας να μπορέσουν σιγά- σιγά να ανταποκριθούν», προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις στις διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και πάγωμά τους». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού πεπραγμένων της ΑΑΔΕ για το 2017, έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.784.491 φορολογούμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ