«Χλιαρό» για την Ελλάδα ήταν το χθεσινό μήνυμα του Eurogroup σύμφωνα με το διεθνή Τύπο. Τα περισσότερα ξένα πρακτορεία εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε το πολιτικό μήνυμα που ήθελε και πλέον απέχει μόνο δυο εβδομάδες από την κρίση της ρευστότητας. Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος με τις εκτιμήσεις να διαφέρουν καθώς μια μερίδα του Τύπου το θεωρεί καταστροφικό ενώ μια άλλη θεωρεί ότι θα λύσει τα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς θα του δώσει την ισχυρή στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που επιθυμεί παραμονή στο ευρώ. 

Ads

Το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα πρόσφερε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Tράπεζα μια δικαιολογία για να διατηρήσει την ζωτική στήριξη του οικονομικού της συστήματος πείθοντας τους δανειστές ότι σοβαρολογεί ότι θα φέρει σε πέρας τις πολιτικές που χρειάζονται για να αποφύγει τη χρεοκοπία, γράφει σήμερα το Bloomgerg.

Το πρακτορείο αναφέρεται και στην πιθανότητα δημοψηφίσματος, το οποίο όπως λέει, «ίσως δώσει τη δυνατότητα στον Τσίπρα να κλείσει το στόμα στις εσωκομματικούς πολέμιους του συμβιβασμού, καθώς θα του δώσει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων που είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο ευρώ. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «καλωσόρισαν την κάποια πρόοδο στις αργές συνομιλίες με την Αθήνα […] όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό». H Ελλάδα «καθησύχασε με την κρίσιμη αποπληρωμή των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας είναι ‘τρομερά επείγουσα’» τονίζει το πρακτορείο. 

Ads

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει μόνο δύο εβδομάδες πριν αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα τήρησης των οικονομικών της υποχρεώσεων, παραδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ενώ οι συνομιλίες με τους πιστωτές κινούνται αργά χωρίς συμφωνία» γράφει με τη σειρά του το Associated Press. H Ελλάδα «βρίσκεται αντιμέτωπη με οξεία κρίση ρευστότητας» τονίζει, λέγοντας πως οι συνομιλίες φάνηκαν στο Eurogroup «να ομαλοποιούνται μετά από την πολύ πικρή συνάντηση στη Ρίγα».

Η Ελλάδα «βρίσκεται δύο εβδομάδες μακριά από την κρίση ρευστότητας» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος του BBC. Το βρετανικό κανάλι υπογραμμίζει την αναφορά του προέδρου του Eurogroup πως πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία πριν εκταμιευθούν κεφάλαια.

Το πρόβλημα της ρευστότητας υπογραμμίζουν και τα γερμανικά ΜΜΕ που στέκονται ιδιαίτερα και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. 

«Τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα» γράφει η γερμανική Welt, ενώ προσθέτει ότι αυξάνεται η αγωνία σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Σημειώνει επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να αφήσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, μια ιδέα η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην ΕΕ. 

H Zeit σημειώνει ότι οι δανειστές ασκούν πίεση στην Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι χρήματα θα υπάρξουν μόνο όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Τονίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε σε ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την βοηθήσει και κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η Handelsblatt από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι αν και δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει σήμερα μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αν και ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα.

Το περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ του Eurogroup και της Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Και προσθέτει: «ο Σόιμπλε έβαλε στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα, σαν να υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο».