Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα λόγω της δίωξης του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού HOT DOC Κώστα Βαξεβάνη έπειτα από τη δημοσίευση της «λίστας Λαγκάρντ» καθώς τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης αλλά και εκτός της ηπείρου περιγράφουν τα γεγονότα με τα μελανότερα χρώματα. Στο μεταξύ την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για 1η Νοεμβρίου αποφάσισε η έδρα μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Ads

«Τα 2 τελευταία χρόνια γίνoνται νομικισμοί και επικαλούνται νόμους για απόκρυψη της αλήθειας. Δεν υπάρχει παραβίαση κανενός προσωπικού δεδομένου. Όταν άλλα μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες με τα πρόσωπα των οροθετικών ιερόδουλων, η εισαγγελία αποφάνθηκε ότι επιτρέπεται για λόγους υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, έκανα τη δουλειά μου. Δημοσιογραφία είναι να αποκαλύπτεις την αλήθεια όταν οι άλλοι πάνε να την κρύψουν. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις» δήλωσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη χθες το πρωί σε φιλικό σπίτι όπου βρισκόταν στη Δροσιά, ύστερα από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο εκδότης του περιοδικού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων όλων όσων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως «λίστα Λαγκάρντ».
 
Εκατοντάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης, μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στο facebook, αλλά και το twitter, οι χρήστες δεν σταμάτησαν να εκφράζουν τη γνώμη τους για την υπόθεση.
 
Η είδηση έκανε το γύρω του κόσμου

Τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης αλλά και εκτός της ηπείρου περιγράφουν τα γεγονότα με τα μελανότερα χρώματα.

Ads

image

Την σύλληψη του ερευνητή δημοσιογράφου έχουν διατάξει οι Ελληνικές Αρχές όταν το περιοδικό το οποίο εκδίδει, αποκάλυψε τα ονόματα χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων μελών της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας, σημειώνει η Wall Street Journal.  Το ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε από την εισαγγελία Αθηνών για τον εκδότη του περιοδικού Hot Doc, είναι η τελευταία περίεργη εξέλιξη σ’ ένα έπος που πλήττει την Ελλάδα για βδομάδες και αφορά τις αδιέξοδες προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει δήθεν τους φοροφυγάδες από μια λίστα ονομάτων που τους παρέχονται από τις γαλλικές αρχές.

image

image
 

«Δημοσιογράφος αποκαλύπτει φοροφυγάδες και συλλαμβάνεται» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται στα ονόματα συγγενών πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που εμπεριέχονται στην εν λόγω λίστα και καυτηριάζει την κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών να αξιοποιήσουν τη λίστα με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC. 
 
Στο ίδιο ύφος και το περιοδικό Der Spiegel το οποίο αναφέρθηκε διεξοδικά στην υπόθεση της σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη, λίγες ημέρες μετά το άρθρο του με το οποίο υποστήριζε πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν αξίζουν την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γερμανικό περιοδικό αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του κ. Βαξεβάνη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter όπου ανέφερε πως αντί οι αρχές να ζητούν την αλήθεια, καταζητούν έναν δημοσιογράφο. 
 
«Η λίστα ανεβάζει την ένταση στην Ελλάδα» ανέφερε και η αμερικανική εφημερίδα New York Times. 

image

image
 
Το γαλλικό περιοδικό L’Humanite κάνοντας αναφορά στην υπόθεση έγραψε χαρακτηριστικά «Στην Ελλάδα δεν πρέπει να λες την αλήθεια διότι συλλαμβάνεσαι». 

Αντί να χυθεί άπλετο φως για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να εντοπιστούν εκείνοι που φοροδιαφεύγουν εδώ και χρόνια βγάζοντας κρυφά τα χρήματα τους στην Ελβετία ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να συλλάβει τον Κώστα Βαξεβάνη που δημοσίευσε τη «μυστηριώδη» λίστα Λαγκάρντ. Το παραπάνω είναι το σχόλιο της διαδικτυακής έκδοσης της Ιταλικής εφημερίδας La Repubblica που δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο με ολόκληρο το χρονικό της παράδοσης της λίστας από την Λαγκάρντ στις ελληνικές αρχές και την ολιγωρία των υπευθύνων που αδράνησαν για πολλά χρόνια.

image