Εννέα ελληνικά προϊόντα  σάρωσαν στα όσκαρ της γεύσης του Great Taste Awards στο Λονδίνο. Δεν είναι καθόλου αμελητέα διάκριση αφού φέτος  περισσότεροι από 400 εξειδικευμένοι δοκιμαστές για 49 ημέρες δοκίμασαν πάνω από 10.000 προϊόντα από όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τα καλύτερα. 

Ads

Από τα 10.000 μόνο 141 τρόφιμα κατάφεραν να αποκτήσουν τη σφραγίδα και ανάμεσα τους και 9 που παράγονται στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι με δύο αστέρια βραβεύθηκαν 39 ελληνικά προϊόντα ενώ ένα αστέρι έλαβαν 49 προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς.

Πού αποδίδουν οι βραβευμένοι την επιτυχία τους όμως;

«Καταρχήν η Ελληνική φύση δεν είναι σε κρίση, παραμένει αγνή και πλούσια» εξηγούν στο tvxs.gr, o Πέτρος Ηλιάδης και ο Adam Crosgrove της εταιρείας Melefsis.  

Ads

Ακούγεται παράξενο το ότι ο δεύτερος, αγκυροβόλησε στην Ελλάδα από τη Βρετανία σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν την τύχη τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της ανεργίας. 

Ο ίδιος βρίσκει την ελληνική φύση χρυσωρυχείο. «Ζείτε σε μια χώρα όπου υπάρχουν τα περισσότερα φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα» εξηγεί. «Ένας από τους λόγους που διακριθήκαμε είναι πως στο μέλι και στη γύρη μας είχαμε μεγάλη ποικιλία από λουλούδια. Κάνουμε νομαδική μελισσοκομία και φυσικά εμείς όσο και οι άλλοι παραγωγοί που βραβεύτηκαν είμαστε μικροί παραγωγοί και μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την ποιότητά μας». 

Ο Πέτρος Ηλιάδης δεν θεωρεί τυχαίο πως σε έναν διαγωνισμό γεύσης οι κριτές επέλεξαν προϊόντα σαν τη γύρη και το μέλι. «Υπάρχει διεθνής τάση οικολογικού προσανατολισμού και προστασίας της μέλισσας» μας λέει. «Επίσης αρκετοί σεφ χρησιμοποιούν πλέον πολύ το μέλι στις δημιουργίες τους, γι’αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις σάλτσες μας από μέλι και κάρι, τσίλι και άλλα μπαχαρικά που επιλέγουμε να συνδυάσουμε με μέλι πεύκου. Σάλτσες που η καθεμία έχει αναφορά σε συγκεκριμένο πολιτισμό». 

Τα τελευταία χρόνια η όλο και μειούμενη κατανάλωση στην Ελλάδα έχει στρέψει αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις να «ψάχνονται» στο εξωτερικό. Προϊόντα που είναι αξιόλογα, προσεγμένα στην εμφάνιση αλλά κυρίως που έχουν να πουν κάτι στους ουρανίσκους των καταναλωτών, διεκδικούν μία θέση στα ράφια – ηλεκτρονικά και μη – της παγκόσμιας αγοράς.

Ο δρόμος αυτός γίνεται πιο εύκολος όταν επάνω τους έχουν την σφραγίδα του «Great Taste Awards» του πλέον αναγνωρισμένου διαγωνισμού χώρο της γεύσης. Φέτος περισσότεροι από 400 εξειδικευμένοι δοκιμαστές για 49 ημέρες δοκίμασαν πάνω από 10.000 προϊόντα από όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τα καλύτερα. 

Από τα 10.000 μόνο 141 τρόφιμα κατάφεραν να αποκτήσουν τη σφραγίδα και ανάμεσα τους και 9 που παράγονται στην Ελλάδα.

Ας δούμε ποια είναι: 

image

Lemon Verbena από την Aroma Farms

image

MéLI – Heather Honey from Ios island από την Tresors De Grece

image

Vasilissa Organic Thyme Honey από την Stayia Farm

image

Melitheon Vanilia Special Reserve Fir Tree Honey – PDO από την Vasiliki Kritsidima & Co

image

Melitheon Mastic Honey από την Vasiliki Kritsidima & Co

image

Stories of Greek Origins Organic Thyme Honey, Crete από την Artion Greek Foods

image

Melefsis Bee Pollen από την Melefsis

image

Anassa Organic Lemon Verbena από την Anassa Organics

image

Anassa Organic Mountain Tea από την Anassa Organics